Beca d’Estudis Feministres Nativitat Yarza

Barcelona

Fundació Josep Irla

Per promoure els estudis en l’àmbit de les Ciències Socials sobre les dones, la Fundació Josep Irla convoca la Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza, la qual pren el nom de qui va ser la primera alcaldessa escollida democràticament de la història dels Països Catalans. La Beca, dotada amb 3.000€, té per objectiu finançar una recerca inèdita en el camp de les Ciències Socials sobre propostes per assolir la igualtat i l’exercici de la plena ciutadania de les dones.

Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat

Barcelona

Fundació Josep Irla

Per donar compliment a l’objectiu d’impulsar la recerca i la difusió històrica en l’àmbit de l’esquerra nacional dels Països Catalans, es convoca el Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2018. Els treballs de recerca hauran de versar sobre memòria històrica contemporània als Països Catalans: època republicana (1931-1939); antifranquisme i exili (1939-1975) i transició (1975-1980).

Premi d’assaig Irla

Barcelona

Fundació Josep Irla

Per donar compliment a l’objectiu bàsic d’estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans, així com el seu pensament, la Fundació Josep Irla, en col·laboració amb Angle Editorial, convoca el Premi d’assaig Irla 2018, dotat amb 6.000€. Les obres hauran de versar entorn la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans i els seus reptes de futur.

Beca d’Estudis Històrics President Irla

Barcelona

Fundació Josep Irla

La Beca d’Estudis Històrics President Irla, dotada  amb 6.000€, s’atorga al millor projecte d’estudi inèdit en el camp de la història del republicanisme a les comarques gironines. Sense excloure cap temàtica, es valoraran especialment les propostes de caràcter biogràfic.

Diversitat, Ciutadania i Projecte Europeu

Barcelona

CIDOB, sala Jordi Maragall

La benvinguda de la jornada anirà a càrrec de Joan Manuel Tresserras, President de la Fundació Josep Irla. A les 9.45h tindrà lloc la conferència «Què ens defineix com a europeus?», per part de Peter Kraus, professor de Ciència Política de la Universitat d’Augsburg. A les 10.30h es presentarà l’estudi «Immigració i independència. Els casos de Quebec, Escòcia i Catalunya», elaborat per Núria Franco-Guillén, professora del Centre for Governance and Public Policy de la Universitat de Griffith. Després d’una pausa-cafè, a les 12.00h començarà la taula rodona, que comptarà amb les intervencions de Peter Kraus, Núria Franco-Guillén, Oriol Amorós i Catherine Xhardez, moderada per Laia Soldevila. La cloenda la farà Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.

 

Lliçó inaugural: Feminisme, republicanisme i democràcia

Barcelona

IDEC-UPF Barcelona School of Management

Anne Phillips, professora de la London School of Economics, oferirà la conferència ‘Feminisme, republicanisme i democràcia’. Es tracta de la Lliçó Inaugural Josep Irla 2017-2018, que enceta el curs acadèmic de la Fundació Josep Irla. Després de la conferència, que tindrà lloc a l’IDEC-UPF Barcelona School of Management, se servirà un refrigeri.

Presentació de l’Eines 29. La globalització i la crisi de la democràcia

Barcelona

Harlem Jazz Club

Elisenda Paluzie, professora d’Economia de la Universitat de Barcelona, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, presentaran el número 29 de la revista Eines. En aquest cas, l’exemplar de la revista, titulat “La globalització i la crisi de la democràcia”, descriu les tensions que es generen en les societats democràtiques sobretot en els àmbits polític, econòmic i comunicatiu, així com les conseqüències de viure en un món global per a la democràcia. A banda del diagnòstic, també s’esmenta com fer front a les conseqüències negatives que pot generar la globalització.

Beca d’Estudis Històrics President Macià

Barcelona

Fundació Josep Irla

La Fundació Josep Irla, amb el suport de la Diputació de Barcelona, convoca la Beca d’Estudis Històrics President Macià 2017 dotada amb 6.000 €. Aquesta Beca Macià, de caràcter anual, té com a objecte d’estudi el pensament, l’obra i la vida de la generació de republicans de les comarques barcelonines de la qual Francesc Macià i Llussà, president de la Generalitat, i fill de Vilanova i la Geltrú, n’és la personalitat més destacada.

Coppieters Award 2017: Carme Forcadell

Brussel·les

L42, 42 Wetstraat

El Coppieters Award, el premi anual que lliura el Centre Maurits Coppieters, s’atorgarà aquest 2017 a Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya.

El premi reconeix el compromís de Forcadell en la defensa de la llengua i la cultura catalanes, així com el dret a l’autodeterminació. El guardó també agraeix la seva tasca com a activista i política en la promoció dels processos democràtics catalans amb dedicació, tenacitat i valentia.