Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza

Barcelona

Fundació Josep Irla

Per promoure els estudis en l’àmbit de les Ciències Socials sobre les dones, la Fundació Josep Irla convoca la Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza, la qual pren el nom de qui va ser la primera alcaldessa escollida democràticament de la història dels Països Catalans. La Beca, dotada amb 3.000€, té per objectiu finançar una recerca inèdita en el camp de les Ciències Socials sobre propostes per assolir la igualtat i l’exercici de la plena ciutadania de les dones.

Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat

Barcelona

Fundació Josep Irla

Per donar compliment a l’objectiu d’impulsar la recerca i la difusió històrica en l’àmbit de l’esquerra nacional dels Països Catalans, es convoca el Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2018. Els treballs de recerca hauran de versar sobre memòria històrica contemporània als Països Catalans: època republicana (1931-1939); antifranquisme i exili (1939-1975) i transició (1975-1980).

Premi d’assaig Irla

Barcelona

Fundació Josep Irla

Per donar compliment a l’objectiu bàsic d’estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans, així com el seu pensament, la Fundació Josep Irla, en col·laboració amb Angle Editorial, convoca el Premi d’assaig Irla 2018, dotat amb 6.000€. Les obres hauran de versar entorn la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans i els seus reptes de futur.

Beca d’Estudis Històrics President Irla

Barcelona

Fundació Josep Irla

La Beca d’Estudis Històrics President Irla, dotada  amb 6.000€, s’atorga al millor projecte d’estudi inèdit en el camp de la història del republicanisme a les comarques gironines. Sense excloure cap temàtica, es valoraran especialment les propostes de caràcter biogràfic.

Presentació de l’estudi «Governança cultural, identitat i territori»

Barcelona

Aula 0 del MACBA

Presentació de l’estudi «Governança cultural, identitat i territori. Polítiques culturals a Catalunya, 1980-2016». Intervindran Joaquim Rius Ulldemolins, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV; Santi Martínez Illa, analista de polítiques culturals i educatives; Mariano Martín Zamorano, investigador del Centre d’Estudis sobre Cultura Política i Societat de la UB; i Jenn Díaz, diputada d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya. Després de la presentació se servirà esmorzar. Tots els assistents a l’acte rebran un exemplar de l’estudi.

migracions, UE

Les migracions a Europa: reptes i propostes

Barcelona

Aula Europa, seu de les institucions europees

L’acte ‘Les migracions a Europa i Catalunya: reptes i propostes’ comptarà amb les intervencions de Josep-Maria Terricabras, eurodiputat del grup Verds/ALE; Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya; Blanca Garcés, investigadora de l’àrea de migracions del CIDOB; Jéssica González, responsable d’interculturalitat al Centre d’Estudis Africans i Interculturals; i Helena Castellà, assessora dels eurodiputats d’Esquerra Republicana.

Presentació de l'Eines 30 sobre la nació al segle XXI

Presentació Eines 30. La nació al segle XXI: replegament o evolució?

Barcelona

Harlem Jazz Club

La Fundació Josep Irla presenta el número 30 de la revista Eines ‘La nació al segle XXI: replegament o evolució’. L’acte anirà a càrrec de Mercè Barceló, catedràtica de Dret Constitucional de la UAB, i Ester Capella, diputada d’Esquerra Republicana al Congrés. El nou número de la revista tracta sobre com s’ha de repensar la nació avui en dia, i què suposa la nova interpretació del concepte.

Diversitat, Ciutadania i Projecte Europeu

Barcelona

CIDOB, sala Jordi Maragall

La benvinguda de la jornada anirà a càrrec de Joan Manuel Tresserras, President de la Fundació Josep Irla. A les 9.45h tindrà lloc la conferència «Què ens defineix com a europeus?», per part de Peter Kraus, professor de Ciència Política de la Universitat d’Augsburg. A les 10.30h es presentarà l’estudi «Immigració i independència. Els casos de Quebec, Escòcia i Catalunya», elaborat per Núria Franco-Guillén, professora del Centre for Governance and Public Policy de la Universitat de Griffith. Després d’una pausa-cafè, a les 12.00h començarà la taula rodona, que comptarà amb les intervencions de Peter Kraus, Núria Franco-Guillén, Oriol Amorós i Catherine Xhardez, moderada per Laia Soldevila. La cloenda la farà Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.

 

Lliçó inaugural: Feminisme, republicanisme i democràcia

Barcelona

IDEC-UPF Barcelona School of Management

Anne Phillips, professora de la London School of Economics, oferirà la conferència ‘Feminisme, republicanisme i democràcia’. Es tracta de la Lliçó Inaugural Josep Irla 2017-2018, que enceta el curs acadèmic de la Fundació Josep Irla. Després de la conferència, que tindrà lloc a l’IDEC-UPF Barcelona School of Management, se servirà un refrigeri.