fbpx

L’acte oficial d’inauguració del curs 2023-2024 se celebrarà el dijous 26 d’octubre, a les 18 hores, a l’Auditori del campus de la Ciutadella – UPF (Ramon Trias Fargas, 25-27. Barcelona), i també es podrà seguir a través del canal de Youtube de la Fundació i per xarxes socials (#LliçóIrla).

Amb el títol «Monopolis i competència a l’era digital», analitzarem les conseqüències econòmiques i socials dels monopolis i oligopolis, que han generat una concentració de poder econòmic en pocs grups empresarials en sectors d’allò més divers des dels anys 1980 fins als nostres dies. I, concretament, posarem el focus en les noves tecnologies i el comerç electrònic, un dels casos més evidents on es dona aquest procés de concentració que saboteja precisament la lliure competència, ofega la innovació precaritza el treball i, fins i tot, pot amenaçar la democràcia. Per fer-ho, comptarem amb el professor d’Economia Jan Eeckhout, un dels principals especialistes en l’auge dels monopolis en el sector de les noves tecnologies, i en com fer-hi front.

Eeckhout és doctor en Economia per la London School of Economics, especialitzat en implicacions macroeconòmiques del poder del mercat, economia del mercat laboral i ciutats. Ha exercit de professor a la Universitat de Pennsilvània (EUA) i a la University College Lodon, de professor visitant a les universitats de Nova York i de Princeton, i actualment exerceix de professor al departament d’Economia i Empresa de la UPF. Recentment, ha publicat en català la seva obra «La paradoxa del benefici. Com les empreses amb més èxit amenacen l’economia»The Profit Paradox. How Thriving Firms Threaten the Future of Workpublicada per Princeton University Press-, i que ha tingut gran repercussió en publicacions com The Economist, The Wall Street Journal, FT, New York Times i Bloomberg. L’obra descriu de quina manera un grup d’empreses han obtingut la majoria dels rèdits derivats dels avenços tecnològics, i proposa solucions per sanejar l’economia.

INSCRIPCIONS ↘