fbpx

Què ens porta aquest Sant Jordi?

Acadèmics i col·laboradors de la Irla ens proposen una selecció de llibres temàtics per regalar aquesta diada

Aquesta setmana celebrem una de les jornades culturals més importants del país. Des de la Fundació Josep Irla et presentem una sèrie de propostes literàries originals i diverses de les i els col·laboradors de la Fundació d’aquest curs 2020-2021: l’historiador Joan Esculies, l’analista i polític Raül Romeva, el filòsof Daniel Gamper, l’especialista en innovació social digital Liliana Arroyo, la consellera de Salut Alba Vergés, l’economista Josep-Maria Arauzo-Carod i la filòloga Anna Simó.

xx

Raül Romevaguanyador de la darrera edició del Premi dAssaig Irla, ens recomana «Escrivim el futur amb tinta lila», de Carme Forcadell, on la seva autora ens explica la seva experiència com a presa política, i ho fa contant la història del bolígraf de tinta lila, un bolígraf que s’ha convertit en un símbol feminista. 

xx

Alba Vergés, una de les ponents del proper Fòrum Eines 40, ens recomana «Salut! La vida amb elles», de Magda Gregori, una visió de metgesses, infermeres, psicòlogues, fisioterapeutes o terapeutes ocupacionals, les professionals de la salut que ens cuiden i treballen per donar-nos esperança.

xx

Joan Esculies, guanyador de la primera edició de la Beca Tarradellas, ens recomana «L’endemà de la retirada, d’Antoni Campañà», d’Arnau Gonzàlez i Vilalta, una de les novetats editorials que arriba després del gran èxit de «La capsa vermella» i el descobriment internacional de la figura d’Antoni Campañà, un dels fotògrafs de guerra més importants del nostre país.

xx

Daniel Gamper, autor de l’estudi «Laïcitat i pluralisme», ens recomana La trilogia d’Auschwitz de Charlotte Delbo formada per «La mesura dels nostres dies», «Cap de nosaltres tornarà» i «Un coneixement inútil» -aquests dos darrers agrupats en un mateix volum-, que representen una varietat de realitats al voltant d’un mateix passat, els camps d’extermini nazi, i evidencien la complexitat individual de l’ésser humà.

xx

Liliana Arroyo, ponent del Fòrum del darrer número de l’Eines publicat, ens recomana «Tu no ets la teva selfie. 9 secrets digitals que tothom viu i ningú explica», escrit per aquesta especialista en innovació social digital on ens mostra els punts de trobada i alhora desencants, els plaers culpables i alhora tensions entre realitat i ficció que comporten les xarxes socials.

xx

Josep-Maria Arauzo-Carod, autor de l’estudi «Monopolis i oligopolis a l’Europa del segle XXI», ens recomana «The travels of a t-shirt in the global economy», de Pietra Rivoli, una original aproximació als problemes de la globalizació i la industrializació a partir de conéixer quines són els forces econòmiques, polítiques i socials que influeixen en la producció d’una samarreta.

xx

Jordi Garcia i Farrero, guanyador de Beca President Irla 2020, ens recomana «L’endemà de les grans epidèmies: De la pesta bubònica al coronavirus», de José Enrique Ruiz-Domènec, un repàs per la història sobre les grans epidèmies viscudes i com les societats van saber oferir respostes a l’altura de les circumstàncies. La pregunta que ara es planteja és: Sabrem afrontar de manera positiva les dificultats i vèncer, de nou, una gran epidèmia?

xx

Anna Simó, autora del Portal del proper Eines 40, ens recomana «Ubuntu. La república del bé comú», de Raül Romeva -amb pròleg d’Oriol Junqueras-, una mirada ubuntu que ens aboca a començar per petits canvis al nostre entorn que formin part d’una autèntica revolució global.

Comparteix aquesta noticia