fbpx

Raül Romeva: “La república catalana ha de ser una república del bé comú”

Es presenta el Premi Assaig Irla 2020: «Ubuntu. La república del bé comú», amb Diana Riba, Carme Forcadell i Pere Aragonès

Aquest dimecres el Teatre Lluïsos de Gràcia ha estat l’escenari per a la presentació de l’obra guanyadora del Premi d’Assaig Irla 2020: «Ubuntu. La república del bé comú», escrita per Raül Romeva, que també ha volgut ser-hi present dirigint un missatge al públic des de la presó.

L’acte, que s’ha realitzat respectant les mesures sanitària fixades pel Govern, ha comptat amb gairebé una seixentena de persones de públic assistent i mig miler que ho han seguit des de les seves cases. Ha comptat amb la participació de l’eurodiputada Diana Riba, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i el vicepresident del Govern Pere Aragonès. La presentació ha anat a càrrec del president de la Fundació, Joan Manuel Tresserras.

Per què Ubuntu?

Des de la presó, Raül Romeva ha posat sobre la taula la preocupació per com s’està gestionant el bé comú i els serveis públics en un context de crisi sanitària i sociopolítica a escala global. En aquest sentit, ha reivindicat la necessitat de seguir aquesta filosofia ubuntu que explica en el seu llibre: “Potser mai com ara havíem sentit la necessitat de parlar d’un nosaltres col·lectiu, d’un nosaltres global i de tenir una visió alternativa”.

Per això, “la nostra responsabilitat no és altra que assumir aquest moment i fer costat a la gent que la pateix, des del diàleg i amb generositat. I ho fem així perquè davant d’un estat que a diari ens represalia, volem construir un projecte de sobirania política per a tothom: la república catalana ha de ser una república del bé comú”, ha sentenciat.

Raül Romeva: “Volem construir un projecte de sobirania política per a tothom”

Parlem de la filosofia Ubuntu

La presentació de l’acte ha anat a càrrec de Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació, que ha agraït al jurat del Premi d’Assaig Irla que premiés una obra com Ubuntu, “una proposta ètica i política que apunta al camp de les aptituds, una gran aportació per als debats que hi ha vius ara mateix”.

En aquest sentit, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha posat sobre la taula conceptes com consciència col·lectiva, empatia, llibertat i felicitat, que recull Romeva en el seu llibre i que són tan necessaris, especialment ara, en temps de pandèmia: “Compartim una mateixa societat i un mateix temps, i hem de construir un futur conjuntament”.

“Un futur en què el feminisme, l’ecologisme i el republicanisme seran claus”, destaca Forcadell, ja que “són les forces que poden i han de liderar el canvi de mentalitat que ens faci avançar en la lluita pel progrés social, com ens explica en Raül”.

Al seu torn, el vicepresident Pere Aragonès ha reivindicat que el llibre és “tota una declaració d’intencions” perquè és “una actualització dels valors republicans en un món global”.

“Com diu en Raül, fins que no estiguem tots salvats, ningú estarà salvat”, Per això, seguint aquesta filosofia Ubuntu, Aragonès ha manifestat que “la resposta catalana i europea dona l’oportunitat de situar la fraternitat col·lectiva al centre”.

L’eurodiputada Diana Riba ha tancat el torn d’intervencions posant el focus en ubuntu, la idea de què “jo no puc ser feliç si tu no pots ser feliç”: “Un concepte que sempre ha estat present tant a la meva vida com a la del Raül, i que amb aquest llibre ha volgut compartir”.

“Precisament -ha denunciat Riba- la repressió vol això, que només parlem de repressió i de presó, i amb aquest llibre en Raül ens recorda la importància de mirar cap a on volem arribar.”

Comparteix aquesta noticia