fbpx

Estudis històrics i biogràfics

Descarregar (PDF) ↓

Les dones d’Esquerra (1939-1979). Memòria i testimonis

Les memòries i vivències que recollim en aquest volum són una petita mostra de les situacions que varen viure les militants i simpatitzants d’Esquerra Republicana de Catalunya durant l’època de la República, la Guerra Civil, l’exili, la dictadura franquista, la clandestinitat i la represa democràtica.
Podem constatar, a través de les seves experiències, com en va ser de generalitzada la repressió: tant la varen patir les dones que havien exercit el poder polític, com les escriptores i propagandistes, com les familiars directes de militants o càrrecs polítics.
I podem comprovar també com les dones han estat protagonistes en primera persona de l’acció política en aquests anys foscos: fent anar el ciclostil a la clandestinitat antifranquista, realitzant programes de ràdio des de l’exili mexicà o impulsant de nou Esquerra durant la Transició.


Elena Masó i Reig (Barcelona, 1959)
Llicenciada en Història i periodista. Autora de la monografia Les terres del comú de Salt. Una Perspectiva de l’evolució d’un poble (1999). Ha publicat diversos articles sobre l’evolució de les xarxes polítiques locals i provincials a la Catalunya dels segles XIX i XX. Ha col·laborat amb l’Institut Català de les Dones en el programa Eines de Participació, adreçat a associacions i entitats de dones, impartint el taller Les aportacions socials de les dones: històries i experiències.

Comparteix aquesta publicació