Descarregar (PDF) ↓


Salvador Albert. Literat i polític republicà al servei del país dels taps

Salvador Albert i Pey (Palamós, 1868 – Cerdanyola del Vallès, 1944) destacà des de ben jove com a literat conreant tots els registres: teatre, poesia, narració, assaig… Veí de Sant Feliu de Guíxols, el seu prestigi intel·lectual i professional en el món surotaper el portaren a ser elegit diputat al Congrés pel districte de la Bisbal d’Empordà, ininterrompudament de 1910 a 1923.

El 1931, després de la Dictadura de Primo de Rivera, participà en la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya, fou elegit diputat de les Corts Constituents i nomenat ambaixador de la República espanyola a Brussel·les.

La seva retirada política, el 1934, no impedí que el règim franquista el condemnés, passant quatre anys a la presó, fins que fou alliberat poc abans de morir.

 

Jordi Bohigas i Maynegre (Girona, 1978)

Doctor en història per la Universitat de Girona (2011) amb una tesi sobre les relacions entre ciència i Església a la Catalunya contemporània. Autor de diversos llibres sobre la Guerra del Francès. Ha exercit com a docent de Secundària i d’Història Contemporània a la UdG.

Actualment es dedica a la investigació local i és professor d’Història de l’Església a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona.

Comparteix aquesta publicació

Darreres publicacions de la col·leccióJosep Fontbernat, conseller de TarradellasHilari Salvadó, alcalde de Barcelona quan plovien bombesNarcís Lloveras, cronista republicà. De la Bisbal al front d’Aragó, 1922-19371991. Reforçant Esquerra. Terra Lliure abraça la via democràtica