fbpx

Reflexionem i definim les noves masculinitats

En un context en què l’agenda feminista està al centre de les nostres vides, des de la Fundació Irla afrontem el repte d’explicar un terme sovint oblidat, però essencial per transformar la societat i fer-la més justa i igualitària: les noves masculinitats

Però, què són les noves masculinitats? Com han evolucionat les masculinitats fins avui? Com poden ser una eina transformadora? Per tal de trobar resposta a totes aquestes qüestions, conversem al nostre canal de Youtube amb experts en el camp de les masculinitats i el feminisme sobre com construir aquests models alternatius a la masculinitat davant la igualtat.

Punt de partida. Parlem de masculinitats
Iniciem la setmana temàtica responent a la pregunta més fonamental: Per què necessitem parlar de masculinitats? Per establir les bases d’aquest nou model i entendre quines són les característiques que diferencien la masculinitat hegemònica de l’antimasclista, debatem amb el parlamentari Juli Fernández i amb el subdirector de sensibilització i prevenció de les violències masclistes Rubén Sánchez Ruiz. Una conversa moderada per la periodista Laura Aznar.

Es pot visualitzar fent clic aquí.

Els perills del patriarcat pels homes
Com afecta el patriarcat als homes? Es donen a conèixer les violències que dia a dia viuen les dones a conseqüència del patriarcat, però els homes també es veuen afectats per unes dinàmiques que, tot i rebre’n un rèdit que els col·loca en una posició privilegiada, també els afecten. Amb Ousman Jangana Kabba, jurista especialitzat en estrangeria i membre de l’Associació Jokkere Endam, i Xavier Cela, politòleg i màster en Antropologia, posem el focus en els perills, malestars i problemes de salut mental i física que se’n poden derivar d’aquesta societat patriarcal.

Es pot visualitzar fent clic aquí.

Manosfera i extrema dreta
Internet és un espai amb unes condicions ideals per a la reproducció de missatges d’odi, misògins i LGTBIfòbics que l’extrema dreta ha aprofitat per crear la manosfera, plataformes com fòrums xarxes socials on es propaguen aquests missatges. Debatem sobre l’efecte que ha tingut aquest fenomen, especialment sobre el jovent, que es troba al punt de mira, i de com combatre’l. Amb Lionel Delgado, doctor en sociologia per la UB, Helena Castellà, politòloga experta en extrema dreta, i Raül Romeva, president de la Fundació Irla i doctor en relacions Internacional per la UAB.

Es pot visualitzar fent clic aquí.

Sexualitat i masculinitats
Els rols de la masculinitat estan molt definits en l’àmbit de la sexualitat, però les noves masculinitats i la lluita feminista, que han col·locat l’educació sexual al centre, han generat noves perspectives que aporten visions disruptives en aquest àmbit. En parlem amb Sandra Cundines, coordinadora del projecte Avalúa+ de Sida Studi.

Es pot visualitzar fent clic aquí.

Evolució històrica de les masculinitats
El concepte de la masculinitat no és estàtic, sinó que és una idea canviant que ha evolucionat al llarg de la història fins a l’actualitat. Fem un repàs d’aquesta història i valorem en quin estat es troba el terme actualment amb Begonya Enguix, doctora en Antropologia Social i Cultural.

Es pot visualitzar fent clic aquí.

Últimes recomanacions!
Com a tancament de la setmana temàtica, us portem un recull de documentals, pel·lícules de ficció i llibres per ampliar coneixements i perspectives entorn la temàtica que ens ocupa.

Nota sobre el mapa: Fent clic a cadascuna de les tres seccions, es desplega una pàgina de recomanacions. Dins de cada pàgina també hi ha l’opció de clicar sobre cada portada i, en el cas de les pel·lícules, es desplega el tràiler, mentre que amb els llibres, s’obre la sinopsi.

Comparteix aquesta noticia