fbpx

Les recomanacions de La Irla per aquest Sant Jordi

Celebrem la diada del llibre i la rosa amb una selecció de llibres per a tots els gustos

Arriba un nou Sant Jordi i per celebrar-ho tots junts, hem demanat a les persones que han col·laborat aquest curs 2022-2023 amb l’activitat de la Fundació que ens proposin una lectura per aquesta diada tan especial. I aquest n’és el resultat:

L’historiador Pau Vinyes, autor de la biografia de l’alcalde de Gramenet del Besòs Celestí Boada, ens porta: 🗣️ «Tarradellas, una certa idea de Catalunya», de Joan Esculies, un llibre llegidor, ben documentat i que hauria de ser capçalera per a molts historiadors que volem fer recerca d’aquest període de Catalunya del segle XX.


La doctora en Comunicació Alejandra López Gabrielidis, guanyadora de la Beca Postdoctoral Irla 2022-2023, ens recomana: 🗣️ «Unthought: The Power of the Cognitive Nonconscious», de Katherine Hayles, que ens planteja que en un moment de col·lapse i crisi climàtica, resulta fonamental trobar estratègies per a construir assemblatges cognitius que siguin ètica i políticament responsables.


El politòleg Roger Barres, coordinador de l’estudi sobre municipalisme republicà, ens proposa: 🗣️ «Mort i vida de les grans ciutats», de Jane Jacobs traduïda al català per Editorial Virus, una oportunitat immillorable per descobrir o rellegir aquest clàssic, avui més vigent que mai.


La periodista i diputada Marta Rosique, ponent del Fòrum #EinesIrla 45 sobre joventut, ens porta aquesta lectura:  🗣️ «No sigui tu mateix», d’Eudald Espluga, una crítica directa sobre aquesta idea de ser empresari d’un mateix, com si nosaltres prenguéssim les decisions a consciència i no ens afectessin les tendències capitalistes.


El periodista Carles Ribera, autor de «Acció Ciutadana. Premsa política republicana a Olot i Girona», un llibre que no pot faltar per aquest Sant Jordi és: 🗣️ «La fascinació del periodisme. Cròniques (1930-1936)», de la periodista Irene Polo, que mostra la veu d’una reportera i cronista de poc més de vint anys, que alterna diversos gèneres periodístics de manera brillant i llegidora.


La doctorada en Psicologia Clara Selva, guanyadora de la Beca d’Estudis Feministes Yarza 2022, ens comenta que un llibre que no hi pot faltar és: 🗣️ «Les nostres mares», Premi Sant Jordi 2022, de Gemma Ruiz, un clam literari d’una generació de dones, les mares, que són tot un referent vital.


L’arquitecta Maria Sisternas, ponent del Fòrum del proper #EinesIrla 46 sobre territori, ens recomana: 🗣️ «De mares a filles. La transmissió de la feminitat i la seva evolució», de Marina Subirats, que et fa pensar també com et relaciones tu amb les teves filles.


L’historiador i periodista Joan Esculies, autor de la Biografia de l’alcalde manresà Joan Selves, ens porta: 🗣️«Aixafem el feixisme. El Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil», d’Ester Boquera, un llibre de síntesi que ajudarà molt a centrar l’estudi del Comissariat i entendre’l molt millor.


La presidenta del CNJC, Julia R. Sánchez, una de les protagonistes del Fòrum #EinesIrla 45 sobre joventut, ens proposa: 🗣️ «Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona 1968-1986» de Marc Andreu, molt interessant per conèixer més a fons la història de molts dels nostres barris i d’aquesta manera entendre una mica més l’actualitat.


L’escriptor i historiador Andreu Pujol, guanyador del Premi Assaig Irla 2022, ens recomana l’obra: 🗣️ «El porqué del nacionalismo», de Yael Tamir traduït al castellà per Libros Barlin i que planteja qüestions interessants que són recursos vàlids per a l’independentisme català d’esquerres.


La filòloga Marina Massaguer, ponent del Fòrum #EinesIrla sobre llengua, ens proposa: 🗣️ «El castellà a la Catalunya contemporània: història d’una bilingüització», de Francesc Bernat, Carles de Rosselló i Mireia Galindo, i que ens explica el com i el perquè les classes populars catalanes es van bilingüitzar durant el s. XX, especialment després de la Guerra Civil.


I tanquem amb un parell de recomanacions del politòleg Silvio Falcón, guanyador del també Premi Assaig Irla 2022: 🗣️  Converses de José Mujica a «Semillas al Viento» i el llibre de ficció «Xoaniña de Deus» d’Alba Guzmán sobre l’alzheimer.

Comparteix aquesta noticia