fbpx

Estudis històrics i biogràfics

Descarregar (PDF) ↓

Visca la República! Joaquim Ventalló, periodista, polític, poeta i traductor

Joaquim Ventalló i Vergés (Terrassa, 1899–Barcelona, 1996) és un testimoni clau del segle xx. Va participar en la Guerra del Marroc com a soldat de regiment, i després com a oficial. Periodista des de ben jove —redactor de La Publicitat, L’Esport Català, Imatges…—, va arribar a dirigir els diaris L’Opinió i La Rambla. Regidor de cultura de Barcelona en la primera legislatura republicana (abril de 1931–gener de 1934), va reorganitzar i potenciar el Patronat Escolar de la ciutat. Impulsà l’avantprojecte de l’Aeroport Internacional de Barcelona. Tot i ser membre fundador d’ERC, va haver de fugir cap a l’exili, el setembre de 1936, per por d’ésser assassinat per la FAI. A l’exili va exercir de canceller de l’ambaixada de la República espanyola, a París. Un cop va retornar de l’exili no va poder treballar de periodista fins la Llei de premsa del 1967. Fidel seguidor de còmics va traduir Les Aventures de Tintín i Milú al català. La seva llarga trajectòria en el camp del periodisme i la seva dilatada petjada en el món polític dels anys trenta el van el convertir, sens dubte, en un dels homes destacats del catalanisme republicà. Així doncs, el llibre que teniu a les mans omple un buit important de la historiografia catalana.


Pau Vinyes i Roig (Barcelona, 1964)
És llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Professionalment, s’ha dedicat durant anys a fer d’educador social, i actualment cursa un màster d’Estudis Històrics a la mateixa universitat. Pel que fa al món de la Història, és vicepresident del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i ha col·laborat amb l’Institut Ramon Muntaner. És membre de la comissió organitzadora dels actes del centenari de la Setmana Tràgica.
És coautor de 25 anys de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar (1996); Sant Andreu de Palomar, més que un poble (1998) i Una mica d’història. Com es passava abans el temps a Sant Andreu de Palomar (1999). El 2007 publicà Pere Heredero, una vida versallesca. Entrevista a un andreuenc de soca-rel. El seu llibre més recent és Sant Andreu de Palomar i la Sagrera. Com era i com és (2009).
A Visca la República! Joaquim Ventalló, periodista, polític, poeta i traductor, Pau Vinyes aconsegueix unir en una biografia dues de les seves grans passions: l’època de la Segona República a Catalunya i en Tintín, el mític personatge de còmic creat per Hergé.

Comparteix aquesta publicació

Darreres publicacions de la col·leccióJaume Aiguader,
la nació popular

biografia completa de Pere Cerezo

Pere Cerezo,
entre Girona i Argentina