fbpx

Estudis històrics i biogràfics

biografia completa de Pere Cerezo
Descarregar (PDF) ↓

Pere Cerezo,
entre Girona i Argentina

Escrit per Jordi Galí

Pere Cerezo i Hernàez (Mendoza, 1890 – Buenos Aires, 1977) va néixer a Argentina fill d’una família d’immigrants de la Rioja que s’instal·laren a Girona quan tenia sis anys. Fou així com l’infant «Pedro» esdevingué el jove «Pere», socialitzant-se des de ben menut en una Girona popular i menestral impregnada d’ideals republicans.

El 1915 presidia el Centre d’Unió Republicana i de 1918 a 1922 esdevenia regidor. La Dictadura de Primo de Rivera suposà un parèntesi que finalitzà el 1931 quan amb la proclamació de la República fou de nou electe municipal, aquest cop per Esquerra Republicana, de la qual en fou membre del Comitè Executiu Nacional i diputat al Parlament de Catalunya.

Elegit alcalde de Girona, enmig de la Guerra Civil i fins a la seva fi, va haver de fer front a les vicissituds del moment: refugiats, proveïments, bombardejos…

La fi del conflicte suposà l’exili a l’Argentina natal, però no la fi del seu compromís catalanista i republicà. A l’altra banda de l’Atlàntic, va presidir el Casal de Catalunya de Buenos Aires i va impulsar els Jocs Florals de la Llengua Catalana de 1960.

Comparteix aquesta publicació