fbpx

Estudis històrics i biogràfics

Descarregar (PDF) ↓

Maria Dolors Bargalló. Feminista i propagandista d’Esquerra

Maria Dolors Bargalló i Serra (Barcelona, 1902 – Mèxic DF, 1980) inicià el seu compromís polític de ben jove, el 1925, militant a Estat Català, durant la Dictadura de Primo de Rivera. El 1931 fou una de la desena de militants pioneres d’Esquerra Republicana de Catalunya, impulsant la creació de la secció femenina del partit de la qual en fou la principal propagandista, com testimonien els més de 400 mítings i conferències en què intervingué.

El 1937, en plena Guerra Civil, fou elegida presidenta de la Unió de Dones de Catalunya, vinculada al Comitè Mundial de Dones contra la Guerra i el Feixisme. El 1939, a la fi de la Guerra Civil, s’exilià a Mèxic on viuria fins a la seva mort, sense abandonar mai la militància a Esquerra Republicana, la lluita per la democràcia enfront el feixisme i la defensa de la llengua i la cultura catalanes, a través de més de 4.000 emissions de «L’Hora Catalana», un programa radiofònic que dirigí des de 1953, durant tretze anys, a redós de l’Orfeó Català de Mèxic.

Betsabé García Álvarez (Barcelona, 1975) és llicenciada en Filologia Hispànica per la UB. Ha estat investigadora en formació al Centre de Recerca Unitat d’Estudis Biogràfics del Departament de Filologia Hispànica de la UB. Ha publicat diverses obres entre les quals destaquen: Roc Boronat. El republicà que va fundar el Sindicat de Cecs de Catalunya, conjuntament amb Jordi Amat (2007); L’aventura de volar, assaig sobre Mari Pepa Colomer, la primera aviadora catalana (2011); Amb uns altres ulls. La biografia de Montserrat Roig (2016).

Comparteix aquesta publicació