fbpx

Estudis històrics i biogràfics

Descarregar (PDF) ↓

La Columna Macià-Companys

«[Víctor Torres] acaba dient que si algú afirma que l’Esquerra ha estat un Partit que no ha donat sang, que no ha fet cap sacrifici per la lluita, se’l qualifiqui de miserable. Molino, Pasqual, Pangranillo, els milers de companys nostres que caigueren per sempre en les terres estepàries d’Aragó, els que actualment, en tots els fronts donen el més alt exemple de coratjós entusiasme, en són un exemple. I aquells homes que constituírem la inoblidable columna Francesc Macià – Lluís Companys, enquadrats avui militarment en les diverses brigades de l’exèrcit, hem lluitat, lluitem i lluitarem per la nostra bandera i pels nostres Presidents. Les nostres baionetes no pararan d’avançar —acaba dient— fins el triomf definitiu de la República, damunt la facció.»

Intervenció de Víctor Torres al III Ple d’Esquerra Republicana de Catalunya reunit a Barcelona el 27 de febrer de 1938, recollida a La Humanitat, l’1 de març.


Francesc Xavier Hernàndez Cardona (Barcelona, 1954)
És doctor en Història Contemporània i catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials de la UB. Va ser coordinador del projecte històric i museogràfic del Museu d’Història de Catalunya. Autor de diversos treballs sobre història militar com Història Militar de Catalunya (en quatre volums) i coautor dels Exèrcits de Catalunya, 1713-1714. Fundador i director de la revista Ebre 38. Revista Internacional de la Guerra Civil 1936-1939. Coordinador del Pla director dels Espais Històrics de la Batalla de l’Ebre (2001), ha coordinat també diferents projectes museogràfics sobre la Guerra 1936-1939.

David Íñiguez Gràcia (Barcelona, 1972)
Historiador i investigador de la UB. És autor de diverses publicacions sobre la Guerra 1936-1939 com El Vesper de la Gloriosa. L’aviació republicana, Camps d’aviació republicans al Penedès durant la Guerra Civil (1936-1939), La batalla del Ebro i coautor de l’obra Ebro 1938 i Les fosses d’Albinyana. Ha col·laborat en d’altres obres com Guerra, franquisme i transició per a la revista El Temps. És coordinador científic de la revista Ebre 38. Revista Internacional de la Guerra Civil 1936-1939. Actualment és investigador del Centre de Documentació de l’Aviació i la Guerra Civil de l’Estació Territorial de Recerca del Penedès a Santa Margarida i els Monjos.

Comparteix aquesta publicació