fbpx

Estudis històrics i biogràfics

Descarregar (PDF) ↓

Joaquim de Camps i Arboix. Un intel·lectual en temps convulsos

Joaquim de Camps i Arboix (Girona 1894 – Barcelona 1975) destacà des de ben jove pel seu compromís intel·lectual i polític: defensà reiteradament posicions reformistes, democràtiques i catalanistes a la premsa i a l’Ajuntament de Girona, patint en primera persona la persecució de la Dictadura de Primo de Rivera.
Durant la República, va arribar a ser alcalde de Girona per Esquerra, el 1936, i va esdevenir un dels principals partidaris i divulgadors de la Llei de Contractes de Conreu, la bondat de la qual reivindicà tota la seva vida.
Després de la Guerra Civil i durant els llargs anys de dictadura franquista, —que va viure a l’exili a França i Argentina fins el 1949—, va defensar els seus ideals mitjançant una intensa labor cultural que el portà a escriure desenes de llibres per divulgar la història del Principat, la qualitat del seu dret i institucions i la fe en la democràcia.


Giovanni C. Cattini (Màntua, 1972)
Professor d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, forma part del Grup d’Estudis d’Història de la Cultura i dels Intel·lectuals de la mateixa universitat. Especialista en el catalanisme i els corrents intel·lectuals des de finals del segle XIX fins a la Segona Guerra Mundial.
Entre els seus llibres destaquen: Historiografia i catalanisme. Josep Coroleu i Inglada (1839-1895) (2007); Prat de la Riba i la historiografia catalana. Intel·lectuals i crisi política a la fi del segle XIX (2008); El gran complot. Qui va trair Macià? La trama italiana (2009), ampliat i modificat en la versió italiana: Nel nome di Garibaldi. I rivoluzionari catalani, i nipoti del Generale e la polizia di Mussolini (1923-1926) (2010).

Comparteix aquesta publicació