fbpx

Biblioteca de l'esquerra nacional

Descarregar (PDF) ↓

Constantí Llombart (1848-1893)

Constantí Llombart pseudònim de Carmel Navarro i Llombart (València, 1848-1893), fou periodista, escriptor i editor, però per damunt de tot fou l’activista cultural més important de la Renaixença valenciana.
El seu origen humil i la manca de recursos econòmics no foren obstacle per a deixar un important llegat, construït en poc més de vint anys d’acció cívica: des de l’edició d’obres cabdals com Lo Rat-Penat. Calendari Llemosí, Los fills de la morta-viva o el Diccionario valenciano-castellano, fins a la fundació d’entitats com Lo Rat-Penat o L’Oronella.

El seu compromís amb la llengua i la cultura del país i la seua militància en el republicanisme federal el fan, sense cap mena de dubte, el precedent més plecar del valencianisme republicà, a qui la seua prematura mort als quaranta-cinc anys impedí de veure desenvolupar-se.


Raül Garay i Ruiz
(València, 1978)
Llicenciat en Dret i Diploma d’Estudis Avançats en Dret Internacional per la Universitat de València. Actualment exerceix de professor de Geografia i Història en l’ensenyament secundari. Des de ben menut ha tingut profundes conviccions valencianistes que el van portar a ser redactor de la revista Catarroja descoberta, membre del Bloc de Progrés Jaume I de l’Horta Sud i fundador del Casal Jaume I de Catarroja.

Va iniciar la militància política el 1999 al PSAN i l’ha continuat des del 2002 a ERPV, formant-ne part de l’Executiva i com a redactor de la revista València Sí.

Comparteix aquesta publicació

Darreres publicacions de la col·leccióEmili Gómez Nadal (1907-1993)Vicent Marco Miranda
(1880-1946)Gonçal Castelló
(1912-2003)