Estudis històrics i biogràfics

Descarregar (PDF) ↓

Andreu Dameson. Geni de la caricatura

Andreu Dameson i Aspa (La Garriga, 1897 – Buenos Aires, 1968)
Personatge inquiet 
i seductor, va viure a cavall de la Catalunya natal i l’Argentina d’adopció, deixant en ambdós països una memorable petjada tant professional com vital. El seu compromís d’esquerres, republicà i catalanista el portaren a un exili del que no pogué tornar ja mai més i ha estat la causa de l’injustificat oblit de la seva important obra, al qual aquest llibre vol posar-hi fi. Dameson, dibuixant, pintor, il·lustrador, periodista, escriptor… es definia, per damunt de tot, com a caricaturista. Sens dubte, en fou un dels millors del segle xx.


Lluís Solà i Dachs (Barcelona, 1932)
Enginyer tèxtil. Ha estudiat la premsa humorística il·lustrada catalana i ha publicat antologies dels setmanaris més populars. Les seves obres principals són L’humor català (3 vols.), El Be Negre (2 vols.), Història dels diaris en català, L’humor culer (amb el dibuixant Cesc), La caricatura política i social a Catalunya i Papitu i les publicacions erótico-sicalíptiques del seu temps, entre altres.
Ha dirigit i col·laborat en diverses exposicions i ha publicat nombrosos articles en diaris, revistes i catàlegs.

Jaume Capdevila i Herrero «Kap» (Berga, 1974)
Llicenciat en Belles Arts per la UB. Dibuixant d’humor, il·lustrador i caricaturista. Ha publicat, entre d’altres, a La Vanguardia, Mundo Deportivo i El Triangle. Ha estudiat destacats ninotaires catalans com Lluís Bagaria o Tísner. El 2009 va rebre el Premi Internacional d’Humor Gat Perich.

Comparteix aquesta publicació