fbpx

Estudis històrics i biogràfics

Descarregar (PDF) ↓

Acció Ciutadana: Premsa política republicana a Olot i Girona (1930-1934)

El setmanari Acció Ciutadana neix a Olot el 1930, a les acaballes de la dictadura primoriverista, impulsat per un nucli de joves republicans garrotxins. Sorgit com una tribuna de debat polític però també de difusió de la vida social, es consolida amb la proclamació de la República l’abril de 1931 convertint-se en l’òrgan d’expressió a la comarca d’Esquerra Republicana de Catalunya.

L’empenta del setmanari el porta a fer el salt a Girona la tardor del 1932, eixamplant l’àmbit de difusió a totes les comarques gironines en paral·lel a la consolidació electoral del partit, un paper que el periòdic juga ns a la seva desaparició l’estiu del 1934 coincidint amb un moment de crisi d’ERC a Girona arran de la inesperada pèrdua, uns mesos abans, de l’alcaldia de la ciutat.

Antoni Dot, Jaume Gascon, Ramon Pla i Coral, Albert Sacrest, Llibertat Serra, Agustí Cabruja, Joaquim de Camps i Aboix, Pere Cerezo, Josep Maria Corredor, Laureà Dalmau, Miquel Santaló i Emili Vigo en són alguns dels articulistes més destacats.

Tot i la seva transcendència com a òrgan de propaganda política, Acció Ciutadana no és només un butlletí de partit sinó que alterna la informació «corporativa» amb articles d’opinió rellevants i cròniques periodístiques que es poden considerar un model pioner de corresponsalia local que no tornarien a recuperar-se a la ciutat ns moltes dècades després.

Comparteix aquesta publicació