fbpx
Presentació de la bioggrafia del polític Pere Cerezo

Es presenta la biografia de «Pere Cerezo, entre Girona i Argentina» 

Jordi Galí, autor de la biografia: “Aquest acte i aquest llibre són una bona mostra de gratitud per un gironí que va deixar petjada a un costat i altre de l’Atlàntic”

Girona ha retut homenatge a Pere Cerezo, una de les figures polítiques més destacades de la ciutat durant la Segona República. Aquest dimarts veïns, representants d’entitats i de l’administració s’han aplegat al Centre Cívic del Barri Vell-Mercadal per conèixer de prop la vida i obra del polític a través de la seva biografia, «Pere Cerezo, entre Girona i Argentina», escrita per Jordi Galí i editada per la Fundació Josep Irla.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació de l’autor de la biografia, l’historiador Jordi Galí, acompanyat per Josep Huguet, patró de la Fundació Josep Irla; Quim Ayats, senador d’Esquerra Republicana per Girona; Joaquim Nadal, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Girona; i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona.

La biografia s’ha elaborat gràcies a la Beca d’Estudis Històrics President Irla 2017, una beca que la Fundació Josep Irla convoca anualment amb la Diputació de Girona.

 

Sobre l’acte

Tots els ponents han coincidit en destacar la tasca de Pere Cerezo, un personatge que al llarg de la seva vida va lluitar a favor d’una Catalunya republicana, fent front a les adversitats de la Guerra Civil i l’exili.

“Crec que aquest acte i aquest llibre són una bona mostra de gratitud per un gironí que va deixar petjada a un costat i altre de l’Atlàntic“, ha afirmat Jordi Galí. En aquesta línia, Quim Nadal ha felicitat tant a l’autor com a la Fundació Josep Irla i l’Ajuntament de Girona per la publicació del llibre: “És una obra que ens posa davant un personatge central de la història gironina dels anys vint i trenta, que des de l’exili va seguir defensant els ideals catalanistes i republicans“.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també ha aprofitat la seva intervenció per destacar la vitalitat i el dinamisme de la ciutat de Girona, que junt a historiadors i entitats que promouen la recuperació històrica, treballa per conèixer la història del territori a través de publicacions com aquestes.

Al seu torn, el senador per ERC Girona, Quim Ayats, ha subratllat el gran compromís que va adoptar Pere Cerezo amb el país i amb la ciutat, “fent grans aportacions i assumint diferents responsabilitats amb el territori i amb ERC, els quals el portaren precisament a la presó i a l’exili”. Uns fets que tant Ayats com Madrenas han coincidit en apuntar que no s’allunyen de la realitat que viu Catalunya avui, ja que tenen “clars paral·lelismes amb l’actualitat”.

Josep Huguet, patró de la Fundació Josep Irla, ha estat l’encarregat de cloure l’acte de presentació. S’ha referit a l’Estat espanyol com l’únic estat d’Europa que es manté passiu per recuperar la memòria històrica durant els anys de dictadura feixista: “La tasca de recuperació no és només un deure que tenim amb els familiars, també es una obligació social que tenim com a país, des d’una òptica de present i futur”.

 

Sobre la biografia

«Pere Cerezo, entre Girona i Argentina» és una obra que plasma la vida i obra de Pere Cerezo. Nascut a l’Argentina, fill d’una família d’immigrants de la Rioja que s’instal·laren a Girona quan Cerezo tenia sis anys, i que esdevingué un personatge representatiu de la Girona republicana dels anys vint i trenta.

Al llarg dels anys, fou un home que compaginà la seva activitat laboral amb el seus compromís social i polític: president del Centre d’Unió Republicana (1915), regidor i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona  (1918-1922), i novament regidor  (1931-1934) després de la Dictadura de Primo de Rivera. A partir del  1932, diputat al Parlament de Catalunya, empresonat pels Fets d’Octubre de 1934,  i finalment el darrer alcalde de la Girona republicana (1937-1939). La fi del conflicte suposà el seu exili a l’Argentina natal, però no la fi del seu compromís catalanista i republicà. A l’altra banda de l’Atlàntic, va presidir el Casal de Catalunya de Buenos Aires i va impulsar els Jocs Florals de la Llengua Catalana de 1960.         

 

Sobre l’autor del llibre

Historiador Jordi Galí

Jordi Galí, historiador i autor de la biografia

Jordi Galí i Farrés (Porqueres, 1989) és llicenciat en Història per la Universitat de Girona, on també ha cursat estudis de Comunicació Cultural. Ha estat membre de l’Institut de Recerca Històrica de la mateixa universitat, col·laborant en diversos projectes vinculats a la història social i econòmica. Màster en Educació, actualment és professor d’ensenyament secundari i membre del «Grup de Treball Exili, Deportació, Holocaust Alt Empordà». El 2016 va publicar Alcaldes de Girona (1931-1939).

Consulta l’obra «Pere Cerezo, entre Girona i Argentina». Descarrega’t la publicació aquí

Comparteix aquesta noticia