fbpx

La Fundació Josep Irla celebra la Nit Irla 2022

Damià Pons, Ignasi Parody, el Grup Barnils i el moviment d’esplais de Catalunya són els guardonats d’aquesta edició

També s’ha fet entrega del Premi d’Assaig Irla 2022 a Andreu Pujol i Silvio Falcon per la seva obra «Eixamplar les bases»

La Fundació Josep Irla ha celebrat la tradicional Nit Irla, una edició especial emmarcada pels 25 anys que enguany compleix l’entitat organitzadora. S’ha fet entrega dels Memorials Francesc Macià a l’escriptor i polític mallorquí Damià Pons, en la modalitat individual, i al Grup de Periodistes Ramon Barnils, en la modalitat col·lectiva; i del Memorial Lluís Companys a Ignasi Parody, impulsor de la Fundació Trinijove, en la modalitat individual, i al moviment d’esplais catalans, en la modalitat col·lectiva. L’acte ha estat acompanyat per la música del grup valencià Mireia Vives & Borja Penalba.

El president de la Fundació Joan Manuel Tresserras ha recordat que no és possible una bona política si no es construeix sobre la base d’un coneixement i el contacte permanent sobre la realitat que es vol incidir. I aquí és on vol contribuir la Fundació, que compleix 25 anys de pensament i compromís”.

El president d’Esquerra Republicana Oriol Junqueras ha estat l’encarregat de cloure aquesta edició, qui ha agraït a la Fundació per “la seva feina i persistència a l’hora d’intentar obrir aquest pensament i acció en molts àmbits de la societat, dels Països Catalans” i ha reivindicat la necessitat de “teixir aliances entre institucions i societat civil” per fer front als reptes futurs.

 

Damià Pons i el Grup Barnils, guardonats amb el Memorial Francesc Macià

El Memorial Francesc Macià ha estat atorgat, en la categoria individual, a l’escriptor i polític mallorquí Damià Pons per la seva tasca de divulgació de la història cultural i literària de Mallorca, contribuint així a la promoció de la llengua i la cultura catalana a les Illes Balears.

En el seu discurs ha agraït la tasca d’una primera generació de mallorquines i mallorquins pel seu activisme a finals dels anys seixanta i que han permès que avui, tot i que hi ha una realitat complexa on la sostenibilitat lingüística i cultura de les Illes és enorme, encara hi ha esperança“.

En la categoria d’entitat, el jurat del Memorial Macià ha destacat el treball del Grup de Periodistes Ramon Barnils per la defensa d’un periodisme rigorós i de qualitat i la voluntat de generar un espai comunicatiu propi a través de les seves publicacions i la denúncia dels silencis mediàtics.

La periodista Elisenda Rovira, en representació de l’entitat, ha recollit el guardó i ha posat en valor la necessitat de treballar per un espai català de comunicació: “La seva defensa va ser l’objectiu fundacional d’aquest grup. Vint després, aquesta missió de normalització de la llengua segueix vigent en tots els nivells, també en el sector mediàtic, especialment pel que fa a les plataformes, on el panorama es força desolador, i en l’àmbit televisiu, on tenim una televisió pública infrafinançada”.

El Memorial Lluís Companys, un reconeixement a les iniciatives a favor del jovent  

La decisió per part del Consell Europeu i el Parlament Europeu de declarar el 2022 com l’Any Europeu de la Joventut ha portat a centrar el Memorial Lluís Companys d’enguany a premiar les iniciatives i bones pràctiques que permeten dotar el jovent d’una educació de qualitat, una ocupació digna i una major participació cívica i política.

En la categoria individual, el jurat ha volgut premiar la trajectòria de la trajectòria d’Ignasi Parody pel seu treball al barri de la Trinitat Vella de Barcelona, impulsant la Fundació Privada TriniJove, que des de fa més de 30 anys promou el desenvolupament social i econòmic de joves en risc d’exclusió.

Parody ha destacat la importància de treballar a favor de la solidaritat i la justícia social, especialment entre els nostres joves més fràgils de la nostra societat”, “uns valors indispensables per combatre aquest feixisme d’avui”.

En la modalitat col·lectiva, s’ha reconegut al moviment d’esplais catalans, que actualment agrupa centenars de joves voluntaris d’arreu del país, per la seva dedicació des del voluntariat, l’autoorganització i la democràcia interna, contribuint així a fomentar una ciutadania crítica i empoderada.

En representació d’aquest moviment, han recollit el premi ESPLAC –que enguany compleix 40 anys de dedicació–, MCECC i la Federació Catalana de l’Esplai, qui han reivindicat el dret del lleure de tots els infants del país i el reconeixement i visibilitat dels esplais com a agents educatius transformadors”.

 

Premi d’Assaig Irla a Andreu Pujol i Silvio Falcon

En aquesta Nit Irla també s’ha fet entrega del Premi d’Assaig Irla 2022 a l’historiador Andreu Pujol i el politòleg Silvio Falcón per la seva obra conjunta «Eixamplar les bases. El sobiranisme d’esquerres a Catalunya, el País Basc i Galícia», que han descrit: “El punt de partida d’aquesta obra és l’observació d’una realitat compartida d’aquests tres territoris, posant l’èmfasi en l’aspecte social, motor per agafar nous suports més enllà de les fronteres habituals”.

Comparteix aquesta noticia