fbpx

Analitzem les conseqüències de la dictadura de Primo de Rivera, ferment de la República i el Franquisme

La nit del 12 al 13 de setembre de 1923, el capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera, va declarar l’estat de guerra com a resposta a la conflictivitat social que travessava el país. Amb el plàcet del rei Alfons XIII al seu pronunciament militar, Primo de Rivera començava així un període dictatorial atípic de set anys. Quan es compleixen 100 anys de l’inici de la dictadura, volem dedicar una jornada a analitzar les conseqüències d’aquesta etapa, especialment en territori català, i que són determinants per entendre la República i el Franquisme.

L’acte tindrà lloc dimecres 13 de setembre, a les 18 h, a la Sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès (Carrer Canuda, 6. Barcelona). També es podrà seguir en format online a través del canal de Youtube de la Fundació o per xarxes socials amb l’etiqueta #MemòriaIrla.

Comptarà amb la participació dels historiadors Joan Esculies, Soledat Bengoechea, Pau Vinyes i Manuel Pérez Nespereira, amb ponències dedicades a parlar sobre els suports que va rebre Primo de Rivera per part de la burgesia catalana, la repressió política i cultural contra Catalunya i les seves institucions, els exiliats i resistents davant el règim, i els seus col·laboracionistes, de Cambó a Largo Caballero. La presentació anirà a càrrec de Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, i Josep Huguet, patró de la Fundació Irla. Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana, i Joan Solé, coordinador d’Amics de la Història de l’Ateneu Barcelonès, tancaran la jornada.

INSCRIPCIONS 

xxx

PROGRAMA

18:00 h Obertura

Josep Huguet, patró de la Fundació Irla
Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya

18:20 h Corporativisme i protofeixismes: el recurs a Primo de Rivera de la burgesia catalana

Conferència a càrrec de Soledat Bengoechea, doctora en Història per la UAB i membre de l’Institut Interuniversitari de Dones i Gènere

18:40 h La liquidació de les institucions de la Mancomunitat i la repressió política i cultura

Conferència a càrrec de Pau Vinyes, historiador per la UB, dinamitzador cultural i editor

19:00 h Exiliats i resistents a la Dictadura. Anarquistes i republicans

Conferència a càrrec de Joan Esculies, doctor en Història per la UPF i periodista

19:20 h Els col·laboracionistes. De Cambó a Largo Caballero

Conferència a càrrec de Manuel Pérez Nespereira, doctor en Història Contemporània de Catalunya

19:40h Cloenda

Joan Solé, coordinador d’Amics de la Història de l’Ateneu Barcelonès
Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana