L’historiador Pau Vinyes, guanyador de la Beca Tarradellas 2023, recull en un llibre la trajectòria de Jaume Carner, impulsor de l’IPRF
El Centre Cívic de l’Estació del Vendrell ha acollit la presentació de Jaume Carner. De Solidaritat Catalana a les finances de la República, el nou llibre de la col·lecció d’Estudis Històrics i Biogràfics de la Fundació Irla que recupera la vida i obra de Jaume Carner, diputat de Solidaritat Catalana pel seu districte natal del Vendrell, redactor del projecte d’Estatut d’Autonomia de Catalunya aprovat el 1932, i ministre de Finances de la Segona República, des d’on impulsà grans reformes econòmiques com la creació de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).
L’acte ha comptat amb la participació de l’autor, acompanyat per Alfonso González Bondia, president del grup municipal Som Poble-ERC Vendrell; Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès; i Raül Romeva, portaveu de la Fundació Irla.
Aquest estudi ha estat desenvolupat per l’historiador Pau Vinyes, i neix després de ser premiada amb la Beca d’Estudis Històrics President Tarradellas 2023, convocada per la Fundació Irla amb el suport de la Diputació de Tarragona, i en col·laboració amb l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià i la Universitat Rovira i Virgili.
La presentació es pot recuperar al canal de Youtube de la Fundació:
Jaume Carner, un catalanista idealista i pragmàtic
Per Pau Vinyes, “Jaume Carner, l’home de la famosa frase sobre la bandera catalana la qual havia de mantenir-se «ben alta, ben dreta y ben sola», fou un dels polítics i economistes més destacats del primer terç del segle XX a Catalunya i a tot l’Estat espanyol”. Malgrat el llarg recorregut a nivell local, català i també estatal, “ha estat injustament oblidat durant molts anys”.
L’autor de la biografia ha definit Carner com un “home de fortes conviccions catalanistes i republicanes, però en cap cas un eixelebrat o un abrandat extremista”. “Un home que ben bé podria haver estat un radical-socialista a França, un laborista a Anglaterra, un socialdemòcrata a Alemanya o un demòcrata-liberal als EUA”.
Però, per damunt de tot, “fou un polític pragmàtic i realista, sense deixar de lluitar pels ideals i valors que professen”, ha puntualitzat. En aquest sentit, Alfonso González Bondia ha destacat la figura de Carner com un polític que “concebia la política com un exercici al servei de la societat“.
La directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha ressaltat la feina d’investigació que hi ha darrere d’aquesta publicació: “Jaume Carner, va ser molt més que polític, i Pau Vinyes ho ha pogut demostrar d’una manera ben documentada amb aquesta biografia“.
Raül Romeva, encarregat de cloure l’acte, ha recordat que biografies com aquestes són fonamentals per “entendre la política catalana i espanyola del primer terç del segle XX”. I “ho fa des d’una perspectiva històrica, però també amb una mirada compromesa amb la memòria, una mirada que des de la Fundació Irla considerem imprescindible”.
Romeva també ha volgut destacar la contribució de Carner en la construcció de la Catalunya republicana i la modernització del sistema financer de l’Estat, especialment amb la implantació de l’IRPF a l’Estat espanyol, “l’impost més clarament redistributiu, i això gràcies a un ministre d’ERC als anys 1930″. En aquest sentit, “Jaume Carner no és només un personatge històric, és una resposta als tòpics i a les manipulacions que massa sovint escoltem”, ha conclòs.