fbpx

El magisteri gironí d’Esquerra a l’exili de 1939

Ha tingut lloc a la Casa de Cultura de Girona, la presentació del llibre “El magisteri gironí d’Esquerra a l’exili de 1939”, el resultat de la Beca d’Estudi President Irla 2010 concedida a Salomó Marquès, professor emèrit d’Història de l’Educació de la Universitat de Girona i a José Moreno, diplomat en Educació Social i llicenciat en Pedagogia per la mateixa universitat.

El treball és un recull d’onze biografies de mestres de les comarques gironines durant la República que tenen com a nexe comú la seva militància a Esquerra Republicana de Catalunya i que van emprendre el camí de l’exili el 1939. Així, el llibre aglutina la vessant menys coneguda de personatges de relleu com Miquel Santaló o Josep Mascort amb noms fins ara pràcticament anònims com els de Roser Carreras, Josep Clara o Josep Pey. D’aquesta manera, a través de les onze biografies es pretén donar una visió general de l’exili que van viure el gairebé sis-cents mestres catalans.

L’acte de presentació del llibre, amb l’assistència d’una setantena de persones —majoritàriament familiars dels mestres biografiats— va comptar amb les intervencions de Salomó Marquès com autor del llibre, d’Enric Pujol, membre del Jurat de la Beca d’Estudi President Irla 2010, José María Muriá, historiador mexicà de l’Instituto Nacional de Antropología e Historia i d’Antoni Solà, diputat de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona, institució que patrocina la Beca d’Estudi President Irla.

Comparteix aquesta noticia