fbpx

«Acció Ciutadana: Premsa política republicana a Olot i Girona (1930-1934)» és la nova publicació de la col·lecció d’estudis històrics i biogràfics de la Fundació, escrita pel Carles Ribera

La presentació es farà el dimecres 30 de novembre, a les 19 h, a la Sala Carles Rahola de la Delegació de la Generalitat de Girona (Plaça Pompeu Fabra, 1). També es podrà seguir en format online a través del canal de Youtube de la Fundació o per xarxes socials amb l’etiqueta #MemòriaIrla.

Comptarà amb la participació de l’autor de l’obra, el periodista Carles Ribera, guanyador de la Beca d’Estudis Històrics President Irla 2021; Quim Ayats, vicealcalde de Girona; Anna Teixidor, historiadora i periodista; i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

El setmanari Acció Ciutadana neix a Olot el 1930 com una tribuna de debat polític però també de difusió de la vida social, es consolida amb la proclamació de la República l’abril de 1931 convertint-se en l’òrgan d’expressió a la comarca d’Esquerra Republicana de Catalunya. L’empenta del setmanari el porta a fer el salt a Girona la tardor del 1932, eixamplant l’àmbit de difusió a totes les comarques gironines en paral·lel a la consolidació electoral del partit, un paper que el periòdic juga fins a la seva desaparició l’estiu del 1934 coincidint amb un moment de crisi d’ERC a Girona arran de la inesperada pèrdua, uns mesos abans, de l’alcaldia de la ciutat.

Antoni Dot, Jaume Gascon, Ramon Pla i Coral, Albert Sacrest, Llibertat Serra, Agustí Cabruja, Joaquim de Camps i Arboix, Pere Cerezo, Josep Maria Corredor, Laureà Dalmau, Miquel Santaló i Emili Vigo en són alguns dels articulistes més destacats.