fbpx

Lluís Pérez i Josep Lluís Martí

«Republicanisme i democràcia. El govern de la ciutadania»

S’ha dut a terme, a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, el tercer i últim seminari del cicle «Republicanisme: passat, present i futur», enquadrat dins #ÀgoraIrla, l’espai d’actes de petit format de la Fundació Josep Irla.

El seminari, que ha dut per títol «Republicanisme i democràcia. El govern de la ciutadania», ha anat a càrrec de Josep Lluís Martí, professor de Filosofia del Dret a la UPF.

Martí ha explicat que dos dels valors centrals de la tradició republicana són la llibertat com a no-dominació i l’autogovern ciutadà. L’expressió més clara d’aquest últim ideal és la democràcia. El republicanisme no és, però, l’única teoria possible sobre la democràcia: altres variants podrien ser la teoria liberal, la teoria agonista o la teoria comunitarista, entre d’altres. El que diferencia el republicanisme com a teoria de la democràcia és la seva aposta per la participació ciutadana en un sentit deliberatiu: els ciutadans i ciutadanes han de participar en el procés democràtic disposats a dialogar entre ells i a prendre decisions orientades al bé comú, i per tant a arribar a consensos en el llarg termini.

En acabar l’exposició del professor Martí s’ha obert un torn d’intervencions i diàleg amb el públic. Finalment, Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació Josep Irla, ha clos el cicle de seminaris sobre republicanisme agraint a públic i ponents la seva participació.

Comparteix aquesta noticia