fbpx

Richard Wilkinson durant la conferència

Richard Wilkinson: «El nostre objectiu ha de ser la democratització de l’economia»

L’epidemiòleg social de la Universitat de Nottingham, Richard Wilkinson, ha estat el protagonista de la primera edició de la Lliçó inaugural Josep Irla amb la conferència «Desigualtats, benestar i democràcia», la qual ha servit per donar el tret de sortida al curs polític i acadèmic 2016-2017.

Durant la seva conferència —celebrada a l’Auditori del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra— Wilkinson ha definit la pobresa com un factor que va més enllà de qüestions materials, esdevenint un element que explica les diferències entre classes socials. En aquest sentit, per Wilkinson, la pobresa genera sentiments d’inferioritat i superioritat ja que som jutjats —i jutgem— en funció de la nostra capacitat de consum.

Al mateix temps, Wilkinson ha exposat com els estats més desigualtats són societats amb problemes —com es reflecteix, per exemple, en els índex de trastorns mentals i de violència—, mentre que les societats més igualitàries disposen d’un capital social i d’uns vincles comunitaris forts que aconsegueixen minimitzar els problemes derivats de la desigualtat. En aquest sentit, per Wilkinson l’objectiu de la política ha de ser democratitzar l’economia, ja que segons ell, és l’única manera que es corresponsabilitzi de l’impacte social —i mediambiental— de la seva activitat.

L’acte ha estat presentat per Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, el qual ha posat de manifest que cal més treball conjunt entre el món acadèmic i el polític, ja que és a través de la política que es poden fer realitat les innovacions que sorgeixen dels principals centres de pensament.

Comparteix aquesta noticia