fbpx

L’acte ‘Els futurs d’Europa’ planteja els reptes i oportunitats de l’europeisme

El debat Els futurs dEuropa. Reptes i oportunitats de leuropeisme, celebrat aquest dilluns a la tarda al CIDOB, ha comptat amb les intervencions de Maria Badia, secretària d’Afers Exteriors i de la Unió Europea; Carme Colomina, investigadora associada al CIDOB; i Jordi Solé, eurodiputat per Esquerra Republicana, amb la moderació de la periodista Laura Pinyol.

En un context postBrexit, de crisi econòmica, d’auge de partits antieuropeus i de qüestionament del model d’integració, la Comissió ha plantejat cinc possibles escenaris de futur per la Unió Europea (UE). Els ponents han exposat i debatut quin camí creuen que hauria de seguir Europa, en un acte organitzat pel grup parlamentari europeu Els Verds/ALE i la Fundació Josep Irla.

El problema del nexe amb els ciutadans
Maria Badia ha destacat que estem en un moment dels més difícils. “O bé es troba la manera d’estar junts o correm el risc que la Unió Europea desaparegui”, ha explicat. També ha dit que el govern està treballant per elaborar un document sobre les conseqüències del Brexit als diferents departaments de la Generalitat, i un altre document sobre el futur de la UE.

Un dels problemes més grans de la Unió Europea és el nexe amb els ciutadans”, considera Badia, que ha destacat el paper de les regions i les nacions sense estat a l’hora d’establir aquest  lligam. “La nova UE ha de ser molt més flexible, cal més transparència i més democràcia, que és el que els ciutadans demanen”, ha explicat la secretària d’Afers Exteriors i de la Unió Europea.

Una Europa més eficient i democràtica
Segons Carme Colomina, no es pot repensar políticament la UE sense fer reformes econòmiques i socials. “No només cal decidir si volem avançar tots junts, sinó sobretot com fer que la Unió Europea sigui més eficient i democràtica per a recuperar la confiança de la ciutadania”, ha afegit.

Colomina ha explicat que hi ha estats que estan violant la carta de drets fonamentals de la UE i que ningú està fent res, ja que hi ha connivència absoluta. “Sense donar resposta a aquestes qüestions urgents, parlar de futur és ser poc realista”, ha dit.

Per la investigadora del CIDOB cal tenir en compte què vol la ciutadania, ja que la percepció de la Unió Europea ha canviat molt sobretot en anys de crisi. Colomina ha afegit: “Crec que estem entre l’Europa a dues velocitats, i el fer menys per ser més eficients”.

Més sobirania, però amb prioritats diferents
Jordi Solé ha dit: “La integració europea és la idea política portada a la pràctica amb més èxit del segle XX“. Per l’eurodiputat, cal seguir lluitant ja que la UE és un projecte més necessari que mai per fer front als reptes globals.

“La principal raó de ser de la UE és aconseguir modular la globalització, posar-hi normes, donar-hi un rostre social i humà, i un compromís mediambiental”, ha sentenciat. Solé considera que la UE ha de ser capaç d’anticipar-se als reptes i problemes.

En relació als cinc escenaris proposats per la Comissió Europea, l’eurodiputat ha manifestat que afegiria un sisè escenari, que consistiria en fer més i més junts, però canviant les prioritats. “Cal cedir més sobirania però invertint les prioritats, i que la Unió Europea reguli l’ampliació interna”, ha conclòs.

Comparteix aquesta noticia