fbpx

Joan Manuel Tresserras, Esteve Leon, Jordi Fàbregas, Josep Alabern, Pep Puig, Empar Moliner, Francesc Puigpelat, Marta Rovira i Josep Huguet.

Empar Moliner, Josep Alabern, Francesc Puigpelat, Centre Artesà Tradicionàrius i Som Energia premiats en el marc de la Nit Irla 2016

La Fundació Josep Irla ha lliurat aquest vespre, a la Nit Irla 2016, celebrada al Born Centre de Cultura i Memòria: el Premi d’Assaig Irla; els premis Memorial Lluís Companys, que reconeixen a una persona i a una entitat que hagin destacat per la seva acció social en favor de l’emancipació de les classes populars o en la lluita contra la marginació dels sectors menys privilegiats; i els premis Memorial Francesc Macià, que distingeixen a una persona i a una entitat que hagin destacat per la seva acció social en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes.

El fins ara president de la Fundació Josep Irla, Josep Huguet, després de fer balanç dels seus cinc anys de mandat (2011-2016) ha passat el relleu al nou president, Joan Manuel Tresserras.

El Memorial Francesc Macià 2016, en la seva categoria individual, ha estat atorgat a l’escriptora Empar Moliner «per la seva trajectòria professional, marcada per èxits literaris amb llibres i reculls de contes, i sobretot pel compromís amb la cultura i el país que demostra cada dia en les seves nombroses col·laboracions en premsa, ràdio i televisió, de manera apassionada, irreverent, directa, amb la sàtira com a eina de denúncia contra les injustícies».

I en la seva categoria col·lectiva, ha estat atorgat al Centre Artesà Tradicionàrius «per la promoció que fan de la música d’arrel tradicional dels Països Catalans, ja sigui organitzant el Festival Tradicionàrius, tallers d’aprenentatge d’instruments o de dansa, l’Escola Folk del Pirineu o coeditant la revista “Folc”, tot plegat amb una programació regular i de qualitat que el fan ser un referent intergeneracional de la cultura catalana». El premi l’han recollit Jordi Fàbregas i Esteve Leon.

El Memorial Lluís Companys 2016 —enguany, Any Internacional de l’Entesa Global— ha estat atorgat, en la seva categoria individual, a Josep Alabern «per haver-se distingit en la seva llarga trajectòria en la defensa d’una eficient gestió de la titularitat pública de l’aigua, havent dirigit totes les obres realitzades a la Sèquia de Manresa i a l’Agulla des de 1969 fins avui; per haver estès el model públic a la major part dels pobles del Bages; i per ser un defensor i eficient gestor de l’aigua com a bé públic front els riscos de privatització i abús de les situacions d’oligopoli per part d’algunes concessionàries».

I en la seva categoria col·lectiva, ha estat atorgat a Som Energia «per ser una cooperativa que des del 2010 aposta clarament per la generació i consum equitatiu i sostenible d’energia, tot potenciant les energies renovables disseminades i promovent l’autoconsum energètic, essent una mostra com des de la societat civil es prenen iniciatives que prefiguren un món nou; per les activitats de sensibilització sobre l’impacte del sector energètic en la sostenibilitat i l’escalfament global; per ser un creixent instrument per restar poder a les grans corporacions energètiques; i per ser un agent actiu contra la pobresa energètica mostrant així una important vocació social». El premi l’ha recollit Pep Puig.

Finalment, el Premi d’Assaig Irla 2016 ha estat atorgat a l’obra “Breu història del nacionalisme espanyol. De la Constitució de 1812 a la prohibició del 9-N” de Francesc Puigpelat, «per considerar-la una obra incisiva, oportuna i documentada que mostra com sota la retòrica antinacionalista de l’espanyolisme subjau un fort nacionalisme d’estat bastit des d’una inequívoca visió uniformista d’Espanya incompatible amb el reconeixement nacional de Catalunya i amb qualsevol projecte plurinacional d’Espanya».

La cloenda de la Nit Irla 2016 ha anat a càrrec de la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira.

Comparteix aquesta noticia