fbpx

Temps per (re)industrialitzar-nos

Alícia Bosch i Roger Torrent conversen a la presentació del 44 Eines sobre el valor afegit de la indústria per a l’economia catalana

La Fundació Josep Irla ha presentat el número 44 de la revista Eines «(Re)industrialitzar el país» per analitzar els reptes de la indústria, un sector que ha de fer front a una profunda transformació digital i ecològica, i que amb les disrupcions provocades per la Covid-19 ha hagut d’accelerar-ne el procés.

Per debatre-ho, amb la participació de Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i Alícia Bosch, empresària del sector metall, presidenta del Centre Metal·lúrgic, i del Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca. Un debat moderat per la periodista Aina Martí.

El vídeo complet de la presentació:

 

Sobre la presentació

El conseller Torrent ha començat la seva intervenció fent referència a com les darreres dades de l’EPA “corroboren aquesta resiliència del sector industrial en el món laboral, que no s’havia donat en anteriors crisis”. En aquesta línia, l’empresària Alícia Bosch ha confirmat que “hi ha una inèrcia d’activitat econòmica que no és dolenta”, tot i que ha alertat que “hi ha elements a la contra, com la crisi energètica”.

Precisament sobre la qüestió energètica, el conseller ha anunciat que “a mig i llarg termini, el preu de l’energia a Catalunya serà un dels més competitius”. De quina manera? Segons Torrent, “accelerant la transició energètica cap a un model 100% de renovables”, la qual cosa aportarà “sobirania energètica” per al país. Per aquest procés, Bosch ha demanat que el consum energètic sostenible es faci el més proper d’on es pugui generar. Per tant, desplegar les instal·lacions productores d’energia per tot el territori per eficiència, però també per “justícia territorial”, ha afegit Torrent.

Un altre dels punts de l’agenda industrial que han mencionat Bosch i Torrent és el tema de la formació professional. “És un punt cabdal, ens hi va com a país”, ha reivindicat Bosch. Per això, segons el conseller, “ens cal lluitar culturalment contra la idea que menystenia el valor de la FP”, situant-la “al centre de les polítiques de reindustrialització”.

Sobre aquest número

Per analitzar els reptes del sector industrial a Catalunya, el número «(Re)industrialitzar el país» compta amb experts com Jordi Cartanyà, Juan Ramon Morante, José Ramon Galán, Laura Pelay, Oriol Homs, Jordi Angusto, i l’avui consellera d’economia Natàlia Mas; la col·laboració de l’exconseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir el Homrani per al Portal; i la conversa central amb els ponents de la presentació, Roger Torrent i Alícia Bosch.

Més enllà del dossier central, compta amb articles dedicats a la importància del treball de cures per Núria Vergés, què implica el treball essencial per Marina Muñoz i Raquel Lorenzo, un repàs pel pensament polític de Gabriel Alomar per Roc Solà, o l’espai dedicat a l’art i la fotografia, coordinat pels crítics d’art Joan Vila i Helena Bertran, entre altres.

Comparteix aquesta noticia