fbpx

Josep Vall, Amadeu Altafaj, Ivan Fox i Antoni Torras

La biografia de Salvador Albert s’ha presentat a Brussel·les

L’Espai Catalunya Europa de Brussel·les ha acollit la presentació de la biografia de Salvador Albert, elaborada per l’historiador Jordi Bohigas i editada per la Fundació Josep Irla. Salvador Albert va ser nomenat ambaixador de la República espanyola a Brussel·les el 1931 i va participar en la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya després de la Dictadura de Primo de Rivera.

Ha inaugurat l’acte el representant de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, Amadeu Altajaf, que ha destacat que la figura de Salvador Albert mereix ser recordada. “Per avançar és important conèixer el passat i recuperar la memòria, i Salvador Albert demostra la voluntat dels catalans de representar-se”, ha dit Altafaj.

El director executiu de la Fundació Josep Irla, Josep Vall, ha explicat que la presentació és “un acte de reconeixement i dignitat”. També ha definit Salvador Albert com un personatge remarcable amb molts vessants, com el polític i el literari, de qui cal recuperar-ne la memòria.

El dramaturg i coordinador de l’ANC a Brussel·les, Ivan Fox, ha posat de relleu la via oral com a eina per posar en relleu la memòria històrica. Per la seva banda, l’expert en recerca històrica de la comunitat catalana a Bèlgica i membre del Casal Català a Brussel·les, Antoni Torras, ha explicat que l’arxiu del Regne de Bèlgica va acabar a Moscou durant la Segona Guerra Mundial, i que 20 anys després de la caiguda de la URSS es va recuperar i s’hi va poder trobar informació sobre els catalans a l’exili.

Qui era Salvador Albert?

Nascut a Palamós el 1868, Salvador Albert destacà des de ben jove com a literat conreant tots els registres: teatre, poesia, narració, assaig, etc. Veí de Sant Feliu de Guíxols, el seu prestigi intel·lectual i professional en el món surotaper el portaren a ser elegit diputat al Congrés pel districte de la Bisbal d’Empordà, ininterrompudament de 1910 a 1923.

El 1931, després de la Dictadura de Primo de Rivera, participà en la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya, fou elegit diputat de les Corts Constituents i nomenat ambaixador de la República espanyola a Brussel·les. La seva retirada política, el 1934, no impedí que el règim franquista el condemnés, passant quatre anys a la presó, fins que fou alliberat poc abans de morir a Cerdanyola del Vallès, l’any 1944.

Podeu consultar la biografia “Salvador Albert. Literat i polític republicà al servei del país dels taps”, editada el maig de 2016.

Comparteix aquesta noticia