fbpx

Rubén Marciel, premiat amb la Beca Postdoctoral Irla 2023-2024

La proposta guanyadora analitzarà la construcció d’una premsa democràtica deliberativa

La Beca Postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social per al curs 2023-2024 ha estat novament atorgada, aquest cop al Dr. Rubén Marciel pel seu projecte «Construint la premsa de la república deliberativa». Aquesta nova adjudicació arriba després que el Dr. Èric Gómez i Aznar hagués de renunciar a la Beca per motius personals.

A través d’aquest projecte, Marciel intentarà definir quines polítiques de mitjans podrien garantir que les societats democràtiques produeixin periodisme de qualitat i accessible per a tothom i per igual. Per fer-ho, elaborarà un ideal de premsa a partir de la teoria general de democràcia deliberativa; identificarà les característiques que haurien de complir els mitjans de comunicació per a promoure de forma efectiva la deliberació de qualitat a gran escala; i identificarà principis intermedis que puguin guiar les polítiques deliberatives-republicanes dels mitjans en el segle XXI.

Aquest estudi es desenvoluparà en el grup de recerca Law & Philosophy, fundat per Albert Calsamiglia, i dirigit per Josep Joan Moreso des de l’any 2000. Law & Philosophy pertany a la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra i és un dels membres del Barcelona Institute of Analytic Philosophy (BIAP). La seva recerca aborda fonamentalment tres àrees, filosofia jurídica -raonament jurídic, teoria de les normes, estructura dels sistemes jurídics, constitucionalisme global i justificació i naturalesa dels drets-, filosofia moral -ètica mèdica, ètica esportiva, ètica periodística, ètica animal i estudis de gènere- i filosofia política i social -teoria democràtica, teoria de la legitimitat, teoria de la representació, justícia distributiva i teoria de les institucions polítiques.

Rubén Marciel és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Valladolid i doctor en Dret per la UPF amb la tesi “El dret ciutadà a la informació: la promesa democràtica del periodisme”. Actualment, és professor adjunt a la Facultat de Filosofia de la UB.

La Beca postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social està dotada amb 35.000 € i té per objectiu estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans i de la Unió Europea.

Comparteix aquesta noticia