fbpx

El recull de la Irla per Sant Jordi

Celebrem la setmana de Sant Jordi amb les lectures que ens han proposat les persones que han passat per la Irla aquest any

Un any més, arrepleguem una selecta llista de llibres que ens recomanen els acadèmics i col·laboradors de la Fundació d’aquest curs 2023-2024. El resultat són d’onze títols actuals i clàssics, que no et pots perdre:

➜ El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ponent de la presentació del número 48 de l’Eines, ens proposa «La superpotència renovable», de Daniel Pérez:

“És evident que el model energètic fòssil i centralitzat del segle XX, que ens ha portat a una gravíssima crisi climàtica, de preus i de dependència energètica, ha arribat a la seva fi. Per tant, sens dubte és convenient que canviem de model i ho hem de fer com més aviat millor.”


➜ Núria Gavarró, directora de l’Arxiu Tarradellas i jurat de la Beca Tarradellas 2024, ens proposa «La Catalunya emergida», de Jesús Jordi i Òscar Palau:

“Ens hem adonat que repassar la història dels pantans i tot el que van submergir també significa repassar la mateixa història de Catalunya. I és que molts avenços clau en el desenvolupament del país, però també salts d’escala que van suposar deixar enrere definitivament formes de vida mil·lenàries, han tingut una relació intrínseca amb la construcció dels grans embassaments”


➜ El meteoròleg i candidat a les eleccions europees per Ara Repúbliques, Tomàs Molina —i que serà el ponent de la conversa central del proper número de l’Eines— ens proposa «Idiota!», un llibre escrit pel president de la Fundació, Raül Romeva:

“Una societat republicana decent exigeix entendre que tothom té la seva mirada, la seva història personal, la seva motxilla, les seves necessitats, però també les seves potencialitats. La construcció social no passa només per una suma d’individualitats, sinó per construir a partir de l’empatia, un nou subjecte col·lectiu. I això només es pot fer des del respecte i mai des de la humiliació.”


➜ La directora de la revista Sàpiens i jurat del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat, Clàudia Pujol ens proposa «El peó», de Paco Cerdà:

“Mai un peó és només un peó. Confinat en un tauler i amb els moviments limitats a la seva gregària condició, integra un bàndol, serveix un rei, obeeix una mà.”


➜ Jordi Serrano, historiador i ponent del curs «Llibertat republicana avui», ens proposa «Masa y poder», d’Elias Canetti:

“Qui vulgui reduir el poder ha de mirar l’ordre de fit a fit sense temor i trobar els mitjans per desposseir-la del seu fibló.”


➜ Jordi Casassas, autor de l’Arxiu de l’Eines 47, ens proposa «Catòlics, comunistes i cia», d’Agustí Pons:

“He intentat explicar l’impacte de la guerra freda entre els intel·lectuals catalans dels anys de la postguerra, però aquesta acta notarial ha acabat per suposar, sense que jo m’ho hagués plantejat a priori de forma explícita, una mena de reformulació de la història intel·lectual de l’antifranquisme. L’antifranquisme intel·lectual no va assumir una visió unívoca, sinó plena de matisos i contrastos. I crec que en el meu text queda clar.”


➜ L’economista i ponent de la presentació del número 47 de l’Eines, Olympia Arango ens proposa «Pensa ràpid, pensa lent», de Daniel Kahneman:

“El millor que podem fer és arribar a un compromís, aprendre a reconèixer situacions en què els errors siguin probables i esforçar-nos en evitar aquests errors importants quan estiguin en joc coses de primer ordre. La premissa d’aquest llibre és que és més fàcil reconèixer els errors dels altres que els nostres.”


➜ Carme Porta, ponent de la jornada Renda Bàsica, ens proposa «Entre la solitud i el somni», de Carson McCullers:

“Aquell 1 de maig feia el primer curs de la universitat i era membre d’un club d’estudiants. Van participar en la manifestació. Jo portava una gran pancarta que deia «Contra la guerra i el feixisme». Tot era o blanc o negre. La guerra era dolenta, el feixisme era dolent, eren la mateixa cosa. Llavors no teníem ni idea que algun dia hauríem de triar entre una cosa o l’altra.”


➜ Pilar Francès, guanyadora de la Beca Irla 2023 amb l’estudi biogràfic «Hugas i Duran. Dues nissagues republicanes», que es presentarà el proper 2 de maig a La Bisbal d’Empordà, ens proposa «Érem feres», d’Oriol Riart:

“Quan els familiars ho localitzen, es refereix als dietaris o tot el que es pot guardar el temps de la guerra, és freqüent que algun dels membres, normalment un nét més sensibilitzat, comenci a buscar informació per contextualitzar el document i saber més d’aquell capítol fosc de la vida del padrí i treballa perquè el seu diari vegi la llum.”


➜ El diputat i expert de la setmana temàtica sobre mobilitat, Eugeni Villalbí ens proposa «Que et plori el Tigris», d’Emilienne Malfatto:

“Naixem amb sang, ens fem dones amb sang, parim amb sang i d’aquí a poc més sang, com si la terra no en tingués mai prou de veure la sang de les dones, com si la terra de l’Iraq encara estigués assedegada de mort, de sang, d’innocència. Babilònia encara no ha begut prou sang. Durant molt de temps a la riba del riu hem estat esperant per veure com l’aigua es tornava vermella.”


➜ Per acabar, la guanyadora de la Beca Yarza 2023 amb l’estudi «Com afecta la sequera a les experiències vitals de les dones rurals a Catalunya?», Ariadna Romans, ens proposa «L’altre món rural», de Rosa Cerarols i Joan Nogué:

“El problema del món rural és estructural i cal un diàleg generós per teixir coneixement i memòria del territori. Un diàleg en què l’agenda econòmica del país no se superposi, un cop més, sobre la vida dels pobles, en què les mirades no siguin sobre l’ús del territori, sinó en saber que viure al territori vol dir conrear hi vida.”

Comparteix aquesta noticia