fbpx

Ariadna Romans guanya la Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza 2023

La Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza 2023 s’ha atorgat a Ariadna Romans Torrent pel seu projecte «Com afecta la sequera a les experiències vitals de les dones rurals a Catalunya? Perspectives de present i futur per una transició climàtica amb perspectiva de gènere». Amb aquesta investigació, Romans vol posar el focus en com la sequera afecta les dones, un dels grups de població més afectats per l’escassetat d’aigua, especialment pel que fa a les tasques de salut, higiene, sanejament i cura.

Malgrat aquest impacte de l’aigua en perspectiva de gènere, no existeixen avui estudis en clau catalana que posin aquesta problemàtica sobre la taula. En aquest sentit, Ariadna Romans assenyala que “l’absència d’aquesta perspectiva no només resulta un impediment per l’adaptació climàtica del país, sinó que també invisibilitza moltes de les dificultats i lluites que duen a terme les dones en la seva relació amb el territori, especialment les dones en l’àmbit rural”.

L’objectiu de l’estudi és doble: per una banda, fer una anàlisi inaudit al territori català i, per l’altra, contribuir a la necessària generació de consciència sobre les dades climàtiques de Catalunya i la necessitat d’impulsar agendes transversals que promoguin una acció coordinada i contundent en polítiques climàtiques amb perspectiva social. A més, la perspectiva de gènere pretén posar de manifest la manera com aquest factor afecta les vides diàries de les dones rurals i en com els impactes i respostes del canvi climàtic hi juguen un rol important, posant en valor la necessitat d’incorporar l’agenda feminista en aquest espai.

Politòloga i graduada en Filosofia, Ariadna Romans està cursant actualment un màster en Estudis del Desenvolupament Internacional a la Universitat d’Amsterdam. També és gestora de la Secció de Feminismes de l’Ateneu Barcelonès.

El jurat de la beca està format per la politòloga Sílvia Claveria, la psicòloga Alba Alfageme, i l’activista feminista i exdiputada al Parlament de Catalunya Carme Porta.

Comparteix aquesta noticia