fbpx

Manuel Pérez Nespereira guanya la Beca d’Estudis Històrics President Tarradellas 2021

La Beca d’Estudis Històrics President Tarradellas 2021 s’ha atorgat a Manuel Pérez Nespereira pel seu projecte «Ventura Gassol i Rovira, una biografia política». L’objectiu d’aquest estudi és estudiar la figura de l‘escriptor i polític Ventura Gassol, amb especial atenció a la seva tasca com a conseller de cultura de la Generalitat republicana.

Nespereira és doctor en Història Contemporània de Catalunya, especialista en la figura d’Enric Prat de la Riba, el primer terç del segle XX a Catalunya i el catalanisme d’aquest període. Autor de més de mitja dotzena d’obres, entre les quals «Prat de la Riba, nacionalisme i formació d’un estat català», «La secessió catalana o La Ciutadella». La darrera publicació ha estat «Martí Barrera, sindicalista, impressor, polític», guanyador de la Beca d’Estudis Històrics President Irla 2012. Ha publicat en revistes especialitzades i genèriques, i al costat de l’obra individual ha col·laborat en un bon nombre d’obres col·lectives.

El jurat encarregat d’atorgar el premi ha comptat amb Robert Casadevall, professor del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili; Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili; i Núria Gavarró, directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet),

La beca, convocada per la Fundació Josep Irla, amb el suport de la Diputació de Tarragona, i en col·laboració amb l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet) i la Universitat Rovira i Virgili (Grup de Recerca Consolidat ISOCAC del Departament d’Història), està dotada amb 6.000€ i té com a objecte d’estudi el pensament, l’obra i la vida de la generació de republicans i republicanes vinculats a les comarques del Camp de Tarragona, de les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.

Sobre la recerca

Ventura Gassol (1893-1980) és un personatge singular entre les figures polítiques del republicanisme català del primer terç del s.XX. Durant el 1925 ingressà a Estat Català i inicià una estreta relació amb Francesc Macià, aleshores exiliat a París, de qui es convertiria en el principal col·laborador.

El març de 1931 participà en la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya, i s’incorporà poc després a la direcció com a conseller adjunt. Després del triomf d’Esquerra a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, secundà Macià en la proclamació de la República Catalana, en l’efímer govern del qual ocupà la cartera de Política Interior. En el primer Govern de la Generalitat provisional, passà a ser conseller d’Instrucció, un càrrec que repetí en els successius governs i que enllaçà amb el de conseller de Cultura, des de la seva creació el 1932, que al seu torn també repetí en els successius governs fins després d’iniciada la Guerra Civil, llevat del parèntesi de suspensió del Govern arran dels Fets d’Octubre de 1934.

Això el convertí en l’únic conseller que es mantingué al Govern de la Generalitat durant tot el període de 1931-1936, i meresqué la confiança tant de Macià com de Companys i amb la particularitat de ser el primer a Europa a ocupar un departament de govern específicament de Cultura.

Coneix més sobre la trajectòria de Ventura Gassol  a través de la seva fitxa biogràfica publicada al web de memoriaesquerra.cat, editada per l’historiador Joan Palomas.

Comparteix aquesta noticia