fbpx

Llei, democràcia i drets, en permanent tensió?

El catedràtic de dret penal Joan Queralt i la consellera de Justícia Ester Capella conversen sobre la relació d’equilibri entre llei, democràcia i dret durant la presentació de l’Eines 37

La Fundació Josep Irla ha presentat el primer número de la revista Eines d’aquest 2020 «Llei, democràcia i drets: una tensió necessària», en format virtual a causa de la situació d’excepcionalitat actual.

Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació, ha explicat que amb aquest número es vol analitzar la correcte relació entre llei i democràcia: “Al nostre parer, el principi democràtic i el de legalitat no són dos principis jeràrquics, sinó que han de mantenir un equilibri entre ells”. Dos principis que han d’anar acompanyats, segons Pérez, del respecte als drets de les minories i els drets humans.

Lluís Pérez: “El principi democràtic i el de legalitat no són jeràrquics, sinó que han de mantenir un equilibri entre ells”

El catedràtic de dret penal de la UB Joan Queralt i la consellera de Justícia Ester Capella han coincidit en apuntar que qualsevol sistema democràtic és un sistema en tensió permanent. “Sense tensió no hi pot haver democràcia ni es pot avançar com a societat perquè al final la democràcia és la posició en què es troben diferents formes d’entendre el món”, ha puntualitzat Capella.

Joan Queralt: “El motor de la democràcia és el conflicte, necessari per avançar”

Queralt ha afirmat que “la llei és una forma d’organitzar, i com tot els instruments, és perfectible, millorable, i també se’n pot abusar. Per això, Capella aposta per revisar el sistema legal quan aquest no funcioni per a tothom, i poder-ho resoldre a través del vot, “l’eina democràtica que acaba conciliant aquestes situacions en controvèrsia”.

Ester Capella: “Quan aquest sistema legal no funcioni, cal que tots el revisem”

En aquest sentit, Queralt ha qualificat el conflicte com el motor de la democràcia, una atribució que també comparteix la consellera de Justícia: “Al llarg de la història, cada cop que hem fet un pas important per assolir nous drets, ha estat perquè prèviament s’ha generat una tensió i ha hagut qui ha desobeït la llei per fer efectiu un dret essencial per aquell col·lectiu.

 

Sobre aquest número

Per desenvolupar aquest tema tan complex, el número 37 de l’Eines compta amb un dossier central que obra amb un editorial de Mercè Barceló, articles d’anàlisi de la Neus Torbisco i Casals, Josep M. Vilajosana, Sònia Olivella i Jorge F. Malem Seña, i el navegador de Joan Lluís Pérez Francesch centrat en el dictamen de la secessió del Quebec.

Més enllà d’aquest dossier, compta amb un article sobre seguretat i gènere elaborat per Mireia Duran i Silvia Carrillo, guanyadores de la Beca Nativitat Yarza 2020, una revisió del republicanisme comercial d’Adam Smith per David Casassas, o un article de la historiadora Angelina Puig sobre el fil roig de la migració andalusa cap a Catalunya, entre altres. També recull la conferència d’Ulises Moulines durant la Lliçó inaugural Josep Irla del curs 2019-2020.

Podeu descarregar-vos el número: «Llei, democràcia i drets: una tensió necessària»

 

Comparteix aquesta noticia