fbpx

Julio Martínez-Cava guanya la Beca Postdoctoral Irla 2021-2022

La proposta guanyadora analitza l’evolució del concepte de propietat des d’una perspectiva republicana 

La Beca Postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social per al curs 2021-2022 s’ha atorgat al Dr. Julio Martínez-Cava Aguilar. El projecte, que es desenvoluparà a la Universitat Autònoma de Barcelona, porta per títol «El poder de la propietat. L’economia política republicana en la Nova Economia (1936-1939)».

En una època en què l’excés d’acumulació de riquesa posa contínuament en perill la capacitat de l’autoritat pública a l’hora de definir el bé comú i lamina la possibilitat d’una veritable República, les anàlisis sobre la propietat pública, privada o comuna tornen a ocupar un lloc central en el debat públic. En aquest sentit, Martínez-Cava posa el focus en el cas català, i més concretament en el model del dret de propietat sorgit a Catalunya durant la II República per conèixer quina va ser l’evolució ideològica de les esquerres entorn el concepte de propietat que van permetre materialitzar el Decret de Col·lectivitzacions, aprovat l’octubre de 1936 pel Govern de la Generalitat.

Amb aquest objectiu, el guanyador de la beca pretén eixamplar la comprensió de les tradicions republicanes i socialistes catalanes des de la història social del pensament polític, amb especial atenció al disseny institucional i la filosofia política de fons.

Aquest estudi es desenvoluparà en el Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) de la UAB, dirigit pel Dr. Martí Marín. El principal objectiu del grup és l’estudi de Catalunya en el període franquista i democràtic, tot i que en aquests darrers anys també ha adquirit una creixent dimensió internacional, posant particular atenció a processos històrics comparables esdevinguts en altres països d’Europa i Amèrica Llatina.

Julio Martínez-Cava és doctor en Sociologia per la UB i té en màster en Història Contemporània per la Universitat Complutense de Madrid. És codirector del Postgrau «Anàlisi del capitalisme contemporani: eines republicanosocialistes» de la UB. El seu treball d’investigació s’ha centrat en els últims anys en la història de les tradicions republicanes i socialistes europees dels segles XIX i XX.

La Beca postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social està dotada amb 35.000€ i té per objectiu estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans i de la Unió Europea.

Comparteix aquesta noticia