fbpx

Èric Gómez i Aznar guanya la Beca Postdoctoral Irla 2023-2024

La proposta guanyadora analitzarà l’impacte de la fugida de cervells a partir del flux migratori en el s.XVII entre Catalunya i les regions occitanes

La Beca Postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social per al curs 2023-2024 s’ha atorgat al Dr. Èric Gómez i Aznar. El projecte, que es desenvoluparà a la Universitat de Barcelona, porta per títol «Migracions i capital humà de l’Europa de l’Antic Règim a la gènesi dels nivells d’alfabetització de Catalunya» i pretén explorar l’impacte del brain drain (o fugida de cervells) i del brain gain (guany de cervells) a llarg termini.

Per investigar sobre aquesta fugida o guany de cervells, Gómez se centrarà en el cas català del segle XVII, analitzant el desenvolupament econòmic i els nivells de capital humà presents a les migracions transpirinenques durant l’Edat Moderna i el seu llegat tant a les zones d’origen com de destinació mitjançant noves dades per la Catalunya del segle XVII. Per Gómez, “la constatació quantitativa d’aquest fenomen en el segle XVI i el seu possible impacte al XIX seria reproduïble a totes les zones i cultures, i pot permetre entendre com impacten les migracions en els nivells de capital humà i capital social tant de les regions receptores com emissores”.

L’objectiu és el de determinar el nivell de capital humà existent als migrants francesos residents als municipis de la Catalunya del segle XVII mitjançant l’obtenció d’un nou indicador i correlacionar-lo amb el nivell de qualificació ocupacional, la classe social i el lloc d’origen; i correlacionar aquest indicador amb les primeres dades d’alfabetització disponibles per als municipis d’origen dels migrants francesos i els municipis receptors catalans per veure si hi ha un llegat de les migracions transfrontereres de l’Antic Règim a les desigualtats regionals dels nivells de capital humà.

Aquest estudi es desenvoluparà en el Centre d’Estudis Jordi Nadal d’Història Econòmica de la UB, dirigit pel Dr. Jordi Catalan Vidal. La missió del grup és fomentar, projectar i difondre la recerca i la transferència de coneixement en el seu àmbit especialitzat, que és el desenvolupament econòmic de les nostres societats des d’una perspectiva de llarg termini.

Èric Gómez i Aznar és doctor en Història Econòmica amb la tesi “Tres assajos en formació de capital humà. De les institucions colonials en el Amèrica fins a la industrialització catalana primerenca”. Actualment és professor associat d’Història Econòmica Mundial a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB i de la UOC. Ha estat guardonat amb el Premi Earl J. Hamilton de la Associación Española de Historia Económica (2023) o del Premi Catalunya d’Economia (2022), entre altres.

La Beca postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social està dotada amb 35.000€ i té per objectiu estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans i de la Unió Europea.

Comparteix aquesta noticia