fbpx

«Josep Mascort. Republicà lleial, catalanista devot» és la nova publicació de la col·lecció d’estudis històrics i biogràfics de la Fundació, escrita per Josep Pastells, guanyador de la Beca Irla 2022

La presentació es farà el dijous 9 de febrer, a les 19 h, a la Sala Carles Rahola de la Delegació de la Generalitat de Girona (Plaça Pompeu Fabra, 1). També es podrà seguir en format online a través del canal de Youtube de la Fundació o per xarxes socials amb l’etiqueta #MemòriaIrla.

Comptarà amb la participació de l’autor de l’obra, el periodista Josep Pastells, guanyador de la Beca d’Estudis Històrics President Irla 2022; Laia Cañigueral, delegada territorial del Govern de la Generalitat a Girona; Josep Clara, professor d’Història Contemporània de la UdG; i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Irla.

Josep Mascort (La Creueta, 20 de setembre de 1898 – 11 d’agost de 1970), mestre de professió, va exercir de diputat d’Esquerra Republicana per Girona a les Corts Republicanes des de novembre de 1933. Durant la Guerra Civil, també va ser director de l’Escola Normal de Girona (agost 1936 – febrer 1938), alcalde de Bescanó (octubre 1937 – agost 1938) i  des d’agost de 1938 comissari delegat de la Generalitat a les comarques gironines, càrrec que ocupà els sis últims mesos abans de l’èxode republicà. Exiliat a Mèxic, va comprar i dirigir un col·legi a Texcoco, ciutat on va deixar tan bon record que va homenatjar-lo en repatriar-se i l’institut de la qual va portar el seu nom durant quaranta anys (1978-2018). Al tornar a Catalunya el 1949, va crear una petita acadèmia privada al Barri Vell de Girona i va treballar-hi quasi fins a la seva mort a la casa pairal de La Creueta.