fbpx

Josep Pastells guanya la Beca d’Estudis Històrics President Irla 2022

La Beca dEstudis Històrics President Irla 2022 s’ha atorgat a Josep Pastells Mascort pel seu projecte «Josep Mascort. Mestre i diputat republicà». L’objectiu d’aquest estudi és el de rescatar de l’oblit el mestre i polític Josep Mascort, resseguint amb rigor i precisió la seva vida a La Creueta, els anys de formació, l’entrada a la política, l’activitat pública que va desenvolupar abans del triomf de les tropes franquistes, l’etapa a l’exili mexicà i el retorn a Catalunya.

Josep Pastells, net del diputat Josep Mascort, és llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB (1992). Com a periodista, ha treballat i col·laborat en diversos mitjans de comunicació –Diari de Girona, Ràdio Banyoles, Ràdio Girona, Gavarres, Ara… –, com a cap de premsa del Consell Comarcal del Pla de l’Estany (1995-1996) i del grup parlamentari d’ERC al Congrés dels Diputats (2000-2001), i des del 2017 és coordinador de la Revista de Girona. Com a escriptor, ha publicat setze llibres i és coautor d’una vintena d’obres més. Ha guanyat una trentena de premis literaris com el Recvll, Just Manuel Casero, Joan Santamaria, Marian Vayreda, Vall d’Albaida, Ciutat de Mollerussa, Empordà…

El jurat encarregat d’atorgar el premi ha comptat amb Joan Casamitjana, impulsor de la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols, Enric Pujol, professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Anna Teixidor, historiadora i periodista.

La beca, convocada per la Fundació Josep Irla amb la col·laboració de la Diputació de Girona, està dotada amb 6.000€ i té com a objecte l’estudi del pensament, obra i vida de la generació de republicans gironins, de la qual Josep Irla i Bosch, president de la Generalitat a l’exili, i fill de Sant Feliu de Guíxols, n’és la personalitat més destacada.

Sobre la recerca

Josep Mascort (La Creueta, 20 de setembre de 1898 – 11 d’agost de 1970), mestre de professió al Poble Nou, Santiago de Ois, Viladonja, Queralbs i Vilanna.

Empès per Miquel Santaló, va obtenir l’excedència per càrrec polític. Des de novembre de 1933, va exercir de diputat d’Esquerra Republicana per Girona a les Corts Republicanes, durant la Guerra Civil també va ser director de l’Escola Normal de Girona (agost 1936 – febrer 1938), alcalde de Bescanó (octubre 1937 – agost 1938) i  des d’agost de 1938 comissari delegat de la Generalitat a les comarques gironines, càrrec que ocupà els sis últims mesos abans de l’èxode republicà.

Exiliat a Mèxic, va comprar i dirigir un col·legi a Texcoco, ciutat on va deixar tan bon record que va homenatjar-lo en repatriar-se i l’institut de la qual va portar el seu nom durant quaranta anys (1978-2018).

Al tornar a Catalunya el 1949, va crear una petita acadèmia privada al Barri Vell de Girona i va treballar-hi quasi fins a la seva mort a la casa pairal de La Creueta.

Coneix més sobre la trajectòria de Josep Mascort a través de la seva fitxa biogràfica publicada al web de memoriaesquerra.cat, editada per l’historiador Josep Sancho i Sancho.

Comparteix aquesta noticia