fbpx

«Joaquim Fort, alcalde republicà de Tarragona» és la nova publicació de la col·lecció d’estudis històrics i biogràfics de la Fundació, escrita per Cristian Ferrer i Guillem Puig, guanyadors de la Beca Tarradellas 2022

La presentació es farà el dimecres 19 d’abril, a les 19 h, a l’Antic Ajuntament (Carrer Major, 39. Tarragona). També es podrà seguir en format online a través del canal de Youtube de la Fundació o per xarxes socials amb l’etiqueta #BiografiaIrla.

Comptarà amb la participació dels historiadors Cristian Ferrer i Guillem Puig, autors de l’obra fruit de la Beca Tarradellas 2022; Pau Ricomà, alcalde de Tarragona; Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània de la URV i membre del jurat de la Beca Tarradellas, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Irla.

Joaquim Fort i Gibert (Tarragona, 1906 – Santiago de Xile, 1987) destaca en la seva joventut com a esportista de competició, esdevenint en diverses ocasions —amb el Club Nàutic de Tarragona— campió de Catalunya i d’Espanya de rem. Periodista vocacional, treballa en la premsa tarragonina i com a corresponsal de El Diluvio de Barcelona. Des del 1932 milita a Esquerra Republicana, sent elegit el 1934 primer tinent d’alcalde de la ciutat de Tarragona. Els Fets d’Octubre d’aquell any el porten a patir un breu captiveri al vaixell-presó Manuel Arnús, ancorat al port. El febrer de 1936, la victòria del Front d’Esquerres el retorna a l’Ajuntament, i quatre mesos després és elegit nou alcalde de la ciutat. Amb l’esclat de la Guerra Civil lidera la resposta política al cop d’estat a la ciutat de Tarragona i, a partir del gener de 1937, com a comissari delegat de la Generalitat a Tarragona, fa front a les dificultats materials de la rereguarda. La derrota el porta a l’exili, primer a França i posteriorment a Panamà, Argentina, Perú i Xile, on finalment s’hi estableix, formant una família i sense oblidar mai el compromís amb el catalanisme republicà.