fbpx

Cristian Ferrer i Guillem Puig guanyen la Beca d’Estudis Històrics President Tarradellas 2022

La Beca d’Estudis Històrics President Tarradellas 2022 s’ha atorgat a Cristian Ferrer Gonzalez i Guillem Puig Vallverdú pel seu projecte «Joaquim Fort, alcalde republicà de Tarragona». L’objectiu d’aquest estudi és recuperar la memòria de la màxima autoritat de Tarragona durant un dels moments més difícils que ha viscut la ciutat en la seva història recent: la Guerra Civil. En paraules dels seus autors, pretén ser “un tribut a una persona que, sorgit d’una família humil, va assumir la responsabilitat de defensar la ciutat davant l’amenaça del feixisme”.

Cristian Ferrer Gonzalez és doctor en Història Comparada, Política i Social per la UAB, especialitzat en l’oposició sociopolítica al franquisme. És membre del Grup de Recerca sobre l’Època Franquista (GREF) i del Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) de la UAB, d’on és professor d’Història Contemporània i dels Moviments Socials. És autor de Lluitadors quotidians, premi Josep Lladonosa d’Història Local dels Països Catalans, i Lucius Licinius Sura, fruit de la beca d’investigació del Consell Comarcal del Tarragonès.

Guillem Puig Vallverdú és doctor en Història per la URV, especialitzat en la protesta pagesa, els moviments socials i les pautes de sociabilitat popular i de l’elit a la Catalunya rural durant el període contemporani. És membre del Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS) de la URV. Actualment gaudeix d’una ajuda postdoctoral Margarita Salas (2022-2024) per la formació de joves doctors al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la UB. És autor de llibre La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp (1878-1979), fruit de la beca d’investigació Terra d’Ateneus, de l’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya.

El jurat encarregat d’atorgar el premi ha comptat amb Robert Casadevall, professor del Departament de Geografia de la URV; Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània de la URV; i Núria Gavarró, directora de  l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet).

La beca, convocada per la Fundació Josep Irla, amb el suport de la Diputació de Tarragona, i en col·laboració amb l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet) i la Universitat Rovira i Virgili (Grup de Recerca Consolidat ISOCAC del Departament d’Història), està dotada amb 6.000€ i té com a objecte d’estudi el pensament, l’obra i la vida de la generació de republicans i republicanes vinculats a les comarques del Camp de Tarragona, de les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.

Comparteix aquesta noticia