fbpx

La Beca Postdoctoral Irla 2020-2021 s’ha adjudicat a Sara Suárez Gonzalo

La proposta guanyadora proposa analitzar nous mecanismes digitals de participació ciutadana

La Beca Postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social per al curs 2020-2021 s’ha atorgat a la Dra. Sara Suárez Gonzalo. El projecte, que es desenvoluparà a la Universitat Pompeu Fabra, porta per títol «Democràcia global i big data. Participació cívica en línia enfront de la dominació de dades a Catalunya i Europa».

Davant d’una creixent desigualtat social que envaeix la capacitat dels ciutadans d’exercir els seus drets a la privacitat i a la protecció de les dades personals, Suárez vol contribuir, a través d’aquesta recerca, a crear un marc per al desenvolupament i l’aplicació de nous mecanismes digitals de participació cívica.

Segons l’autora del projecte, aquest sistema permetria elaborar un model de protecció de dades més centrat en el control popular que en el consentiment individual, i un mecanisme per invertir les desigualtats de poder existents que obstaculitzen la protecció de les dades, representant un poderós contrapès de la dominació de dades a Catalunya i Europa. Així mateix, augmentaria la legitimitat política de les institucions democràtiques i els nivells de confiança en els entorns digitals.

Aquest estudi s’emmarca en el grup de recerca en Comunicació Política, Mitjans i Democràcia (POLCOM), dirigit pel Dr. Frederic Guerrero Solé. El principal objectiu del grup és l’estudi interdisciplinari de les interaccions entre el sistema polític, el sistema mediàtic i la ciutadania, i com aquestes interaccions afecten la cultura democràtica de la societat.

Sara Suárez s’ha doctorat recentment en comunicació a la UPF amb una tesi titulada «Big data, poder i llibertat», reconeguda com la millor recerca de l’any 2019 pel XXXI Premi CAC a la Investigació i també guardonada amb el Premi Europeu de Mobilitat a la Recerca YERUN 2018-2019.

La Beca postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social està dotada amb 35.000€ i té per objectiu estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans i de la Unió Europea.

Comparteix aquesta noticia