fbpx

Barbara Biglia, Jordi Bonet Martí i Leon Freude guanyen la Beca Nativitat Yarza 2024

La investigació se centrarà en la masculinitat i les resistències antifeministes entre la població adolescent masculina

La Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza 2024 s’ha atorgat a l’equip de recerca format per Barbara Biglia, Jordi Bonet i Martí i Leon Freude pel seu projecte «Masculinitats híbrides i resistències antifeministes entre adolescents». Partint de l’existència d’una creixent bretxa de gènere en relació a les actituds i opinions al voltant del feminisme i les polítiques d’igualtat, l’estudi cerca generar recomanacions per fer front a aquestes creences antifeministes entre adolescents cis-masculins en risc d’acabar-se polaritzant a l’edat adulta.

Malgrat que molts joves i adolescents han pres consciència de l’existència del moviment feminista, especialment amb l’onada de mobilitzacions de 2018 i 2019, diverses enquestes evidencien que la recepció d’aquest moviment ha estat diferent entre nois i noies, formant així una bretxa de gènere. Així, queda evidenciada una crisi dels models de masculinitat hegemònica tradicionals, que no necessàriament ha conduït cap a models més igualitaris, sinó cap a la formació de masculinitats híbrides que desenvolupen formes de dominació més subtils, com els micromasclismes.

Davant aquest escenari i des d’un enfocament situat, feminista, interseccional i no adultocèntric, l’equip d’investigadors planteja indagar en les raons de la polarització juvenil generalitzada, tot explorant la relació entre la construcció de la masculinitat i l’actitud de la població adolescent cis-masculina al voltant del feminisme.

Barbara Biglia, professora agregada Serra Húnter a la URV i fundadora del Seminari Interdisciplinar de Metododologia de Recerca Feminista, Jordi Bonet i Martí, professor lector del Departament de Sociologia de la UB, i Leon Freude, doctor en sociologia per la UB, són investigadors vinculats a grups de recerca com SGR Copolis-UB o Benestar, Comunitat i Control Social, que treballen en l’àrea de les violències masclistes i els estudis de gènere i les masculinitats.

El jurat encarregat d’atorgar el premi l’han format la politòloga i professora a la UC3M Sílvia Claveria, la psicòloga experta en violència masclista Alba Alfageme, i l’activista feminista i exdiputada al Parlament de Catalunya Carme Porta.

La Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza té com a objectiu l’impuls d’una recerca inèdita en el camp de les Ciències Socials sobre propostes per assolir la igualtat i l’exercici de la plena ciutadania de les dones. Està dotada amb 3.000€ i la publicació de l’obra guanyadora.

Comparteix aquesta noticia