fbpx

Andreu Pujol i Silvio Falcón analitzen l’auge de l’independentisme d’esquerres a Catalunya, País Basc i Galícia

Els autors conversen amb Marta Vilalta en el marc de la presentació del Premi d’Assaig Irla 2022

Andreu Pujol i Silvio Falcón han presentat el nou llibre «A la sobirania per l’esquerra. Una anàlisi de l’auge d’ERC, EH Bildu i BNG», premi d’Assaig Irla 2022, publicat amb Angle Editorial amb el suport de la Fundació Josep Irla.

En aquest assaig, els autors analitzen l’evolució històrica de les tres forces de referència de l’independentisme d’esquerres al País Basc, Galícia i Catalunya. Tres experiències polítiques, tres societats a qui representar, tres trajectòries heterogènies amb un objectiu comú: construir un projecte social i polític en clau d’esquerra nacional. A partir de l’anàlisi de cada cas, de les entrevistes a dirigents i també de la comparació amb altres corrents europeus sobiranistes, els autors aconsegueixen mostrar un mapa sòlid de les estratègies presents i futures de les esquerres nacionals, on els reptes són més compartits que mai.

L’acte, que ha tingut lloc a la Llibreria Jaimes de Barcelona, ha comptat amb els autors, que han conversat amb la secretària general adjunta d’ERC Marta Vilalta per debatre sobre les principals tesis del llibre. Un debat moderat per la periodista Carlota Camps.

El vídeo complet de la presentació:

 

Estratègies comunes entre ERC, EH BIldu i BNG

El politòleg Silvio Falcón ha apuntat que l’auge d’aquestes tres forces es deu a tres elements: “En primer lloc, el lideratge en tots tres casos amb Ana Ponton a Galícia, Oriol Junqueras i Marta Rovira a ERC i Arnaldo Otegi en l’espai d’EH Bildu, perquè han permès que la unitat en aquell espai fos possible; també aquesta orientació dels lideratges ha agafat una voluntat real de conquerir el poder; i després hi ha un tercer element de context, que és aquesta davallada de Podemos i les seves coalicions, que han permès un avenç en clau d’ocupar la primera força política del món de l’esquerra”.

Tots dos autors han constatat que els tres partits ja són primera força en cada un dels seus territoris. “El BNG és la principal força d’esquerres al Parlament gallec i EH Bildu en el Parlament basc, i ERC, en certa manera en el parlament català”, ha descrit l’historiador Andreu Pujol, que ha afegit: “En el cas català és així si tenim que el PSC està actuant com a partit d’ordre, que és el paper que tradicionalment havia tingut Convergència”.

En la línia de Falcón, Marta Vilalta ha afirmat que Esquerra vol ser un partit gran, liderat i convertint-se en un partit hegemònic. En aquest sentit, ha puntualitzat la importància d’eixamplar la base, una “idea que s’ha volgut ridiculitzar, però que és tan òbvia”. I s’ha preguntat: “Com es guanyen les coses? Sent més i tenint més força, per això, quan diem eixamplar és voler sumar perquè és el camí per guanyar”.

Pujol també ha assenyalat un altre context més enllà de l’espanyol, que és l’europeu. “El cas de l’SNP també ha servit d’inspiració per aquests partits”, en tant que “és un partit també progressista i independentista que va aconseguir substituir el principal partit d’esquerres de marc estatal, el Labour Party, i va aconseguir la celebració d’un referèndum d’independència”.

Davant aquesta estratègia compartida, els guanyadors del premi d’Assaig Irla també han parlat de les col·laboracions entre aquestes tres forces, com s’ha pogut veure al Congrés, al Senat o al Parlament Europeu, amb una llista conjunta. “Fórmules que les anem trobant segons els interessos compartits que hi ha entre ERC, BNG i EH Bildu”, ha matisat Falcón i Pujol.

Comparteix aquesta noticia