fbpx

Alejandra López Gabrielidis guanya la Beca Postdoctoral Irla 2022-2023

La proposta guanyadora explorarà com repensar la IA des de base socials i democràtiques

La Beca Postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social per al curs 2022-2023 s’ha atorgat a la Dra. Alejandra López Gabrielidis. El projecte, que es desenvoluparà a la Universitat Oberta de Catalunya, porta per títol «Del cos al núvol. Democratitzar la Intel·ligència Artificial» i pretén explorar les possibilitats de repensar la Intel·ligència Artificial des de base socials i democràtiques.

En lloc de concebre la IA com una cosa anàloga, superior o independent dels éssers humans, la Dra López Gabrielidis proposa pensar-la com a un agent més dins d’un sistema o assemblatge de cognició distribuïda. En aquest sentit, la recerca se centrarà en:

  1. Aconseguir que la ciutadania s’identifiqui no només com a consumidora d’aquestes tecnologies, sinó també com a agent que participa activament en el seu desenvolupament.
  2. Combatre el rentat de cara [ethics washing] i la despolitització de certes narratives.
  3. Combatre l’extractivisme de dades i la privatització de les infraestructures tècniques i esbossar un marc conceptual que permeti la reapropiació de la IA com a utilitat pública.
  4. Proporcionar conceptes i eines útils per a l’anàlisi sociotècnic amb perspectiva de gènere.
  5. Entrar en diàleg amb pràctiques artístiques en la intersecció entre art, ciència i tecnologia.

Aquest estudi es desenvoluparà en el Grup de Recerca Xarxa de Comunicació i Canvi Social (IN3-UOC), grup fundat pel sociòleg Manuel Castells i dirigit per la Dra. Rosa Borge Bravo. El principal objectiu del grup és l’estudi analitzar diversos reptes socials rellevants de la societat xarxa -com l’augment de les desigualtats socials, la crisi de la democràcia i l’envelliment demogràfic i la seva interacció amb la comunicació digital.

Alejandra López Gabrielidis és doctora en “Estudis avançats en Produccions Artístiques” en la branca “Art en l’Era Digital” de la Universitat de Barcelona en cotutela amb la Universitat Rennes 2 (França). Amb formació en filosofia i les arts digitals, els seus interessos de recerca se centren en la relació entre el cos i les dades des d’un paradigma d’agència distribuïda. A banda de l’activitat com a investigadora, també és docent del Grau de Disseny d’Interacció a la Universitat de Vic i Universitat Central de Catalunya.

La Beca postdoctoral Irla d’Anàlisi i Pensament Social està dotada amb 35.000€ i té per objectiu estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans i de la Unió Europea.

Comparteix aquesta noticia