fbpx
La presentació de la biografia de l'alcalde barceloní Jaume Aiguader

Jaume Aiguader, alcalde republicà de la ciutat de Barcelona

Es presenta la biografia «Jaume Aiguader, la nació popular», escrita per Manuel Pérez Nespereira

Més d’una seixentena de persones han assistit al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona per conèixer el personatge de Jaume Aiguader, un metge i alhora polític, que apostà per fusionar la lluita obrera amb el catalanisme.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació de l’autor de la biografia, l’historiador Manuel Pérez Nespereira, acompanyat per Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, Ernest Maragall, ex-conseller de la Generalitat i alcaldable d’Esquerra Republicana a Barcelona, Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Montse Benedí, presidenta del grup municipal d’Esquerra Republicana a Barcelona i Ramón Alquézar, professor d’història Contemporània de la UAB.

Partícip d’una generació de polítics

Amb aquesta biografia, la Fundació Josep Irla i l’Ajuntament de Barcelona recuperen la història d’una de les figures cabdals per la història barcelonina. Així ha començat el primer tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello, donant pas a l’obertura de l’acte: “Aiguader, com Companys, Layret, Pi i Sunyer o Hilari Salvadó van ser una generació que va marcar un abans i un després per la història de Barcelona i de Catalunya”. Una generació –ha afegit- que va saber entendre que el “sobiranisme no era incompatible amb la defensa d’ideals d’altres forces republicanes i d’esquerres, que compartien objectius comuns: el de lluitar contra els règims dictatorials”.

Montse Benedí: “Jaume Aiguader, jutjat i empresonat pel seu compromís social i polític”

 

En el seu torn, Montse Benedí, ha destacat la tasca d’aquests polítics republicans, que “van defensar els valors democràtics i les institucions catalanes davant les amenaces feixistes i les forces de dretes”. En aquest sentit, ha recordat com Aiguader, junt a Carles Pi i Sunyer i  Hilari Salvadó, els tres alcaldes barcelonins de la Segona República, van ser “jutjats i empresonats pel seu compromís social i polític”. “Una situació que no s’allunya de la que avui vivim, i que hem d’afrontar democràticament perquè la història no es repeteixi, cal escriure un nou final”, ha reivindicat.

La lluita polític i social d’Aiguader a la ciutat

L’historiador Ramon Alquézar ha posat en valor aquesta biografia en el que ell considera “una anàlisi molt homogènia de la trajectòria polièdrica i interdisciplinària d’Aiguader, amb especial interès en la seva activitat política i social a la ciutat de Barcelona”.

A banda de la vessant política d’Aiguader com alcalde de Barcelona i ministre de la República, Alquézar també ha descrit Aiguader com un metge preocupat per la dimensió social de la medicina i que sempre es mantingué prop de l’obrerisme.

Manuel Pérez Nespereira: “Com deia Aiguader, sense la classe treballadora, el país mai seria lliure”

 

Sobre aquesta darrera qüestió també n’ha parlat l’historiador i biògraf d’Aiguader, Manuel Pérez Nespereira: “L’obrer català del segle XX no es conformava amb menjar i tenir les necessitats cobertes, tenia l’anhel de llibertat. I Aiguader ho tenia clar”.  Per això, impulsà a les masses treballadores a reivindicar la seva condició de catalans ja que “sense la classe treballadora el país mai seria lliure”.

Aiguader, ciutadà abans que polític

Ernest Maragall ha reivindicat el llegat de Jaume Aiguader, “part d’una generació de l’esperança que va lluitar no només contra el feixisme, sinó també per la construcció d’un país, d’una dignitat, d’una llibertat”.

“Eren ciutadans abans que polítics”, ha afirmat Maragall, ja que “tenien un concepte del que volia dir qualitat de vida, benestar social… i actuaven donant resposta amb el que reclamava la ciutat”.

Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació, ha estat l’encarregat de tancar l’acte. En la seva intervenció, ha ressaltat la tasca de republicans que com Aiguader van contribuir a situar les classes populars en el centre de gravetat, “un element d’inspiració per avui”. “A través de biografies com aquestes, podem recuperar la memòria històrica del país, alhora que ens permeten guanyar perspectiva i ser font d’inspiració de les polítiques que ens calen i ens caldran”, ha conclòs.

Consulta l’obra «Jaume Aiguader, la nació popular». Descarrega’t la publicació aquí

Sobre l’autor del llibre

Manuel Pérez Nespereira (Barcelona, 1961) és doctor en Història Contemporània de Catalunya, especialitzat en la figura d’Enric Prat de la Riba, també en el primer terç del segle XX a Catalunya i el catalanisme d’aquest període. Autor de més de mitja dotzena d’obres, entre les quals destaca «Prat de la Riba, nacionalisme i formació d’un estat català», «La secessió catalana o La Ciutadella». La darrera publicació ha estat «Martí Barrera. sindicalista, impressor, polític», editada per la Fundació Josep Irla. Ha publicat en revistes especialitzades i genèriques, i al costat de l’obra individual ha col·laborat en un bon nombre d’obres col·lectives.

 

Comparteix aquesta noticia