fbpx

Lliçó magistral Víctor Torres en el marc de les jornades de la Fundació Josep Irla a la UCE 2019, amb Josep Huguet, Fabian Mohedano, Montse Palau i Jordi Casassas.

Se celebren les Jornades de la Fundació Josep Irla a la Universitat Catalana d’Estiu 2019

«Republicanisme i lluites compartides» ha estat el tema central d’enguany

En el marc de la 51a Universitat Catalana d’Estiu, la Fundació Josep Irla ha organitzat un cicle de conferències sota el títol de «Republicanisme i lluites compartides», que s’ha desenvolupat entre el 18 i el 23 d’agost.

El tema central d’aquest cicle ha estat la necessitat que el moviment republicà independentista basteixi aliances amb la resta de moviments que lluiten per la justícia social i contra l’autoritarisme.

«Canviem la història: dones joves prenen protagonisme a les institucions»

Les jornades s’han iniciat el dia 18 d’agost amb quatre dones joves protagonistes: Rut Ribas i Marta Rosique, diputades de Jovent Republicà; juntament amb Carme Gomila, tinent de batlle a Manacor, i Emma Soler, portaveu de Jovent Republicà a Catalunya del Nord. De primera mà, han posat en valor la valentia per fer front a les dificultats que s’han trobat com a dones joves, feministes i d’esquerres en arribar a les institucions.

«Republicanisme i activisme econòmic»

L’exconseller de la Generalitat de Catalunya i patró de la Fundació Josep Irla, Josep Huguet, ha estat l’encarregat d’obrir la segona jornada de debats. La conferència ha posat el focus sobre la desobediència civil, la lluita no-violenta i per què cal utilitzar aquesta disciplina de lluita per assolir els objectius republicans en el context actual, en particular en el camp de l’economia.

«Supervivents i resistents. Els primers 20 anys del franquisme»

La Lliçó magistral Víctor Torres d’enguany l’ha conduït el mateix Josep Huguet; Fabian Mohedano, treballòleg, antic dirigent escolta i president de l’ANPEC; Montse Palau, professora de Filologia catalana a la URV i patrona de la Fundació Josep Irla; i Jordi Casassas, president de l’UCE. Durant el col·loqui, s’ha recordat els primers anys del franquisme, destacant la repressió viscuda i la pobresa causada per l’alçament militar feixista. També s’ha parlat del moviment de resistència antifranquista: des dels combatents maquis a les muntanyes fins a l’organització en la clandestinitat d’activitats escoltes, excursionistes i culturals que van mantenir viva la llengua i cultura catalana.

«Republicanisme i drets civils»

El dimecres 21 d’agost ha estat el torn de Marta Bolinches, advocada i membre d‘Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans. Bolinches ha aportat una visió jurídica de la repressió política, de la regressió de drets que viu Catalunya i de la importància de defensar especialment avui els Drets Humans.

«Bones pràctiques en la comunicació republicana»

El dia següent, Marta Vilalta, portaveu d’Esquerra Republicana, ha visitat la UCE per conversar sobre les bones pràctiques en la comunicació republicana. Durant la seva intervenció, ha posat l’èmfasi en la necessitat de combinar la proposta de diàleg i la confrontació mitjançant la desobediència civil i la lluita no-violenta.

«L’autodeterminació nacional i la lluita feminista»

La politòloga Mònica Morros ha estat l’encarregar de tancar les jornades de la Fundació Josep Irla d’aquest any. Ha situat l’autodeterminació nacional i lluita feminista com a dues peces necessàries per avançar cap a l’alliberament nacional i social al conjunt dels Països Catalans.

Comparteix aquesta noticia