La Beca d’Estudis Històrics President Irla 2021 s’ha atorgat a Carles Ribera i Rustullet pel seu projecte «Acció Ciutadana. Un model de premsa republicana (1930-1934)». L’objectiu d’aquest estudi és el de conèixer la trajectòria del setmanari republicà Acció Ciutadana, editat en dues etapes a les ciutats d’Olot i de Girona entre 1930 i 1934, amb més de 200 números publicats i que comptà amb la col·laboració de firmes tan destacades com Josep Irla, Josep Puig Pujades o Miquel Santaló.
Carles Ribera i Rustullet és historiador i periodista amb més de trenta anys d’experiència en el món dels mitjans de comunicació escrits i actualment dirigeix el setmanari La República. En el camp de la recerca històrica, ha publicat diversos llibres i articles centrats en el període de la Segona República, la Guerra Civil i l’exili de 1939. En el 2016 va ser premiat amb la beca Carles Rahola pel treball «Humor retrobat. ‘El Pont de Pedra’, quinzenal satíric (1935-1936)».
El jurat encarregat d’atorgar el premi ha comptat amb Joan Casamitjana, impulsor de la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols, Enric Pujol, professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Anna Teixidor, historiadora i periodista.
La beca, convocada per la Fundació Josep Irla amb la col·laboració de la Diputació de Girona, està dotada amb 6.000€ i té com a objecte l’estudi del pensament, obra i vida de la generació de republicans gironins, de la qual Josep Irla i Bosch, president de la Generalitat a l’exili, i fill de Sant Feliu de Guíxols, n’és la personalitat més destacada.
Sobre la recerca
Acció Ciutadana neix el 1930 com a vehicle d’expressió d’un grup de joves republicans olotins que, a les acaballes de règim dictatorial de Primo de Rivera, busquen donar veus als nous aires que al cap d’un any acabarien triomfant amb la República. En paraules de Carles Ribera, “un projecte que si es decidís publicar avui, naixeria com un compte de Twitter, un bloc o un digital, impulsat per les inquietuds polítiques i ganes d’incidir en l’opinió pública del seu entorn més immediat”.
Capçalera Acció Ciutadana editada en la primera etapa, Olot
Durant el primer any, es consolida com a publicació de referència per al republicanisme garrotxí i actua com a portaveu de les entitats locals que donaran suport al tramat organitzatiu territorial d’Esquerra Republicana de Catalunya, nascuda el març de 1931.
En una segona etapa, Acció Ciutadana fa el salt a la ciutat de Girona i, a partir de 1934, es presenta com una aposta decidida per esdevenir el paraigua sota el qual aixoplugar l’entorn proper a ERC i ampliar la seva presència en el territori, amb delegacions a Olot, Ripoll, Palamós, Figueres, Santa Coloma de Farners i Caldes de Malavella.
Capçalera Acció Ciutadana editada en la segona etapa, Girona