fbpx

S’inaugura un cicle de xerrades itinerant sobre Pau i drets humans

La Fundació Josep Irla amb el suport de l’Oficina de Pau i Drets Humans de la Generalitat de Catalunya va inaugurar ahir a Lleida un cicle de xerrades sobre resolució de conflictes a nivell internacional. L’acte formava part d’un cicle de seminaris per difondre la cultura de la pau en el sentit d’oposició a la resolució bèl·lica dels conflictes sociopolítics.

En total, el cicle constarà de 5 seminaris que intentaran aprofundir en la situació de diversos conflictes. La programació prevista per les properes sessions és la següent: al mes de juliol es tractarà Tetxènia, al setembre Palestina, a l’octubre el Sàhara Occidental i al novembre el Kurdistan.

La xerrada de Lleida va ser presentada pel diputat al Parlament de Catalunya, Carmel Mòdol i hi van intervenir Josep Usall, director del Centre de Cooperació per al Desenvolupament Rural, Vicenç Fisas, director de l’Escola de Cultura de Pau i Carlos Arturo Velandía representant de la societat civil colombiana.

Durant la seva intervenció en Vicenç Fisas, va destacar la feina realitzada a Catalunya per aconseguir la pau a Colòmbia, dient que “Un dia podrem escriure un llibre de com Catalunya va ajudar a fer possible assolir la pau a Colòmbia”. Feina que segons ell es pot realitzar gràcies a que “A l’Agencia Catalana de Cooperació hem trobat la complicitat necessària per desenvolupar aquesta via de treball (…) que no tots els governs, ni institucions tenen capacitat per entendre”.

En Carlos Arturo Velandía va fer una descripció acurada de la realitat Colombiana, des de la perspectiva de qui ha participat activament a favor de la pau, molts cops en condicions difícils. Afirmant que el conflicte ve de llarg, va dir que “No hi ha una sola generació de Colombians que hagi conegut la pau”. Va definir Colòmbia com un país on és menys perillosos ser guerriller que sindicalista y s’anomena “patró” als narcotraficants. Velandía va concloure la seva presentació fent una crida a buscar una pau duradora que superi les causes d’un dels conflictes més violents de l’actualitat, segons ell, “El dia que ens asseguem a la taula de negociació, haurem de dir: Això ho hauríem d’haver fet 50.000 morts endarrera”.

L’acte va tenir lloc davant una cinquantena d’assistents que van participar activament en el debat posterior a la xerrada on es va destacar el context actual de gir a l’esquerra a Amèrica Llatina i la duresa del conflicte colombià que ha viscut ininterrompudament en guerra des de fa 200 anys.

Comparteix aquesta noticia