S’han celebrat les VIII jornades de la Fundació Josep Irla a la Universitat Catalana d’Estiu 2017

Entre els dies 17 i 22 d’agost han tingut lloc les VIII Jornades de la Fundació Josep Irla a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada. Sota el títol “A les portes del referèndum”, el fil conductor d’enguany ha estat el procés independentista del Principat i el proper referèndum de l’1 d’Octubre. Aquestes jornades han estat marcades pels atacs terroristes de Barcelona i Cambrils, motiu pel qual es van anul·lar els actes previstos per divendres 18, dissabte 19 i diumenge 20.

Les jornades es van iniciar dijous 17 a l’auditori de la UCE amb la lliçó magistral Víctor Torras, on es va retre homenatge als 50 anys del Grup de Folk. La presentació de les jornades va anar a càrrec de Jordi Casassas, president de l’equip rector de la UCE, i de Josep Huguet, patró de la Fundació Josep Irla. Seguidament, va intervenir Ferran Riera, periodista i autor del llibre El Grup de Folk, crònica d’un esclat, que va presentar el treball i va exposar la importància d’un grup de música que tot i durar només 18 mesos, va tenir una gran transcendència en el panorama musical català. Per altra banda, la intervenció de Jaume Arnella, cantautor, folklorista i integrant de Grup de Folk, va aportar la visió més personal del que va significar per a ell el pas per aquest grup musical. Finalment, la classe magistral es va cloure amb la interpretació per part d’Arnella de diferents cançons populars i convidant al públic, format per una setantena d’assistents, a cantar amb ell.

Dilluns 21 d’agost, va haver-hi la xerrada Aspectes jurídics del dret a decidir amb Ester Capella, diputada d’Esquerra Republicana al Congrés. La xerrada, on va assistir-hi una seixantena d’alumnes de la UCE, va centrar-se en diversos arguments de la jurisprudència internacional que justifiquen el dret a decidir, i que poden ser esgrimits durant l’actual procés polític del Principat. La ponent va enumerar els requisits que fins ara s’han donat en diferents pobles i nacions que han volgut exercir el dret a decidir al llarg del segle XX. També va recalcar que en dret internacional no hi ha prohibicions de caràcter general a les declaracions d’independència.

Les jornades van acabar dimarts 22 d’agost amb la xerrada Independència i fraternitat, a càrrec de Joan Tardà, que es va celebrar a l’espai a l’aire lliure El Tendal. Davant més d’un centenar d’assistents, el diputat d’Esquerra Republicana al Congrés va vehicular la seva intervenció sobre la necessitat de construir la nova república basada en la democràcia participativa, lliure de corrupció i no supeditada als poders financers. Tardà també va destacar la trajectòria d’Esquerra Republicana en els darrers anys com un exemple de fraternitat amb les esquerres espanyoles i de la resta de nacions de l’Estat espanyol, i està convençut que la proclamació de la República catalana serà una gran oportunitat per posar en escac al règim del 78. Finalment, Tardà va fer una crida als independentistes i els autodeterministes perquè és imprescindible que convergeixin en la crida a la participació al referèndum de l’1 d’Octubre.

Comparteix aquesta noticia