fbpx

Lliçó Magistral Víctor Torres. D'esquerra a dreta: Josep Huguet, Ana Surra, Jordi Casassas, i Ramon Gual.

S’han celebrat les IX jornades de la Fundació Josep Irla a la Universitat Catalana d’Estiu 2018

Enguany, en el marc de la 50a edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada, s’han realitzat un any més les jornades de la Fundació Josep Irla. En aquesta ocasió el cicle de ponències i xerrades «El fantasma de l’autoritarisme» ha posat el focus a l’augment de l’extrema dreta a Europa com a conseqüència de la crisi econòmica del 2008 i les convulsions polítiques dels darrers anys.

El dia 17 d’agost la ponència va anar a càrrec de Laura Medina, membre d’Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans. Una cinquantena d’alumnes van poder escoltar una lliçó que analitzava l’actual repressió a l’Estat Espanyol, així com els mecanismes de defensa que té a disposició la ciutadania per a poder revertir aquesta deriva autoritarista.

El Jovent Republicà va participar a la UCE el 18 d’agost, on Pau Morales, portaveu nacional; Marta Rosique, secretària de política i cooperació internacional; i Emma Soler, portaveu del Jovent Republicà a la Catalunya Nord, van presentar la campanya «Plantem Cara: Lluita i Llibertat», que desglossa l’estratègia de l’organització juvenil per tal de combatre la repressió mentre es treballa per assolir la República Catalana.

El 19 d’agost la politòloga Marta Brik, experta en Política i Relacions Internacionals ens va explicar l’exemple d’autoritarisme i extrema dreta a les institucions amb el cas d’Hongria com a màxim exponent.

La Lliçó magistral Víctor Torres, celebrada el dia 20 d’agost davant d’una sala d’actes plena, va girar entorn del 50è aniversari del «maig del 68». Josep Huguet, ex Conseller de la Generalitat de Catalunya, patró de la Fundació Josep Irla i activista als Països Catalans durant el maig del 68, Ramon Gual, professor i activista durant el maig del 68 a la Catalunya Nord i a l’Estat Francès i Ana Surra, diputada al Congrés per Esquerra Republicana i també activista a Amèrica durant el maig del 68, van reflexionar des dels seus respectius punts de vista polítics i personals com van viure aquells mesos de mobilitzacions.

Finalment, el dia 21 d’agost es va comptar amb la presència de l’eurodiputat d’Esquerra Republicana Jordi Solé, que va parlar sobre el creixement de l’extrema dreta a Europa, no només al carrer sinó també a les institucions europees. L’aula va quedar també petita, i els alumnes van poder reflexionar sobre com s’ha d’aturar l’extrema dreta a les properes eleccions europees del 2019.

Durant les jornades hi van participar al voltant de 300 alumnes en total. La qualitat de les ponències i també l’accessibilitat dels ponents, tant a les aules com en els espais comuns, van fer que el conjunt dels alumnes quedessin molt satisfets amb les jornades impartides.

Comparteix aquesta noticia