Alfred Bosch, Joan Manuel Tresserras, Ada Colau, Josep Maria Solé i Sabaté, i Pau Vinyes

S’ha recuperat la memòria d’Hilari Salvadó, alcalde de Barcelona 1937-39

El Born Centre de Cultura i Memòria ha acollit la presentació de la biografia “Hilari Salvadó. Alcalde de Barcelona quan plovien bombes”, davant d’unes 300 persones. Hi han intervingut Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Alfred Bosch, president del grup municipal d’Esquerra Republicana; Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d’Història Contemporània de la UAB; Pau Vinyes i Roig, historiador i autor de la biografia; i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

La biografia d’Hilari Salvadó, editada per la Fundació Josep Irla i l’Ajuntament de Barcelona, recupera la figura del darrer alcalde republicà de Barcelona, que liderà l’Ajuntament entre 1937 i 1939 quan la ciutat era bombardejada. Salvadó, fill de la Barceloneta, és un digne representant del catalanisme popular vinculat al món de la cultura i el treball, i va participa en la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya, als anys 30.

Joan Manuel Tresserras ha destacat la tasca de la Fundació Josep Irla, que ara fa 20 anys, de pensar el present però també reconstruir la història. El president del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha explicat que aquest homenatge ha tardat 50 anys i que “ja tocava”. Ha dit que es recupera ara perquè no era d’una família benestant ni de les elits intel·lectuals, i no se’l va reivindicar abans.

Alfred Bosch: “Era un home que venia del poble i tenia clar que hi era per servir la gent”. Bosch ha destacat la seva feina d’ajuda als 200.000 refugiats que van passar per la ciutat de Barcelona, i l’ordre de provisió de queviures en una ciutat desolada per la gana. “Avui fem un acte de justícia i un homenatge a l’últim alcalde republicà, i també a tota una generació perseguida”, ha dit.

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha definit l’acte com una reivindicació de la memòria de la Barcelona popular, catalanista i republicana. “Si perdem la nostra memòria perdem la nostra identitat de país, de ciutat i de les classes populars”, ha comentat.

L’alcaldessa ha afirmat que la biografia és rellevant per entendre un dels moments més claus de la història de Barcelona. “Hilari Slavadó va saber encarnar perfectament els anhels de llibertat, democràcia i justícia social de les classes populars, perquè era un d’ells”, ha dit Colau.

El catedràtic d’Història Contemporània de la UAB, Josep Maria Solé i Sabaté, ha posat en context l’audiència i ha explicat que és en l’evolució europeista, democràtica i industrial quan es produeix la relació entre país i Barcelona. També ha destacat la duresa de l’exili i el fet que Salvadó va voler tornar a la seva ciutat i al seu barri els darrers dies de la seva vida.

L’autor de la biografia, Pau Vinyes, ha fet èmfasi en els tres anys de recerca sobre Hilari Salvadó, o Lari –com el coneixien a la Barceloneta-, una figura que havia quedat en l’oblit. Vinyes afirma haver descobert un gran personatge i haver trobat molta documentació inèdita de Salvadó com a polític. Tot i això, a nivell personal i familiar encara hi ha dades irresoltes i per esbrinar, ja que no tenia fills i va marxar a l’exili.

“En arribar a l’alcaldia es va bolcar amb els desvalguts en el moment dels bombardejos”, ha afirmat Vinyes. L’autor ha explicat que “Hilari Salvadó va saber liderar una ciutat d’acollida pels refugiats que fugien de l’Espanya franquista, i va ser un exemple d’ajuda humanitària”.

Segons l’autor, s’ha recuperat la memòria d’una persona que va lluitar per uns valors democràtics, socials i nacionals que la guerra va escapçar durant dècades. “Encara queden massa personatges oblidats que hem de rescatar del passat”, ha afegit. I ha destacat el fet que Salvadó fos nascut a la Barceloneta i que s’estimés el barri; el seu catalanisme sobiranista d’arrel popular, i que des del món associatiu forgés el seu patriotisme. “És una bona mostra del catalanisme popular”, ha conclòs Vinyes.

Pots consultar la biografia “Hilari Salvadó. Alcalde de Barcelona quan plovien bombes” a http://irla.cat/publicacions/hilari-salvado-alcalde-barcelona-plovien-bombes/

Comparteix aquesta noticia